اینکه بچه هایمان دوستانی محتاط، معقول و مهربان داشته باشند بسیار اهمیت دارد. به بچه هایتان معنی یک دوست خوب را یاد دهید تا بتوانند دوستان خوبی برای بقیه باشند و هم چنین دوستانی بیابند که با آن ها با احترام و همدلی رفتار کنند. در این مطلب به برخی از مشکلات دوست یابی در نوجوانان اشاره شده است.

مشکلات دوست یابی در نوجوانان

مقابله با فشار هم سن و سالان

فشار هم سن و سالان اغلب در دوران کودکی از طرف بچه هایی شروع می شود که می خواهند بقیه، آن بازی هایی را که آن ها می خواهند انجام دهند و یا آن ها را بازی نمی دهند. این قضیه در دوران پیش از نوجوانی و سال های نوجوانی بسیار جدی می شود و مسائلی مثل سیگار کشیدن، الکل و مصرف دارو جزء این فشارها و مشکلات دوست یابی در نوجوانان می شود.

در دوران راهنمایی، بچه ها بیشتر تمایل دارند زمان های بیشتری را با همسالان خود بگذرانند و کمتر با والدین شان هستند. این موضوع باعث می شود آن ها بیشتر تحت تاثیر عقاید، فشار ها و باورهای آن ها قرار بگیرند.

فشار همسالان همیشه منفی نیست. در واقع دوستان خوب اغلب همدیگر را تشویق به مطالعه می کنند، و علاقه مندی های جدیدی را امتحان می کنند. اما در این سال ها بچه ها اغلب در تلاش هستند تا هویت خود را پیدا کنند و چیزهای فراتر از زندگی را احساس کنند و این چیزی است که منجر می شود بچه ها در زندگی ریسک کنند که خطرناک و نادرست است.

به خصوص یکی از مشکلات دوست یابی در نوجوانان این است که برای آن ها سخت است که نظرات نزدیک ترین دوست یا بچه های با حال را نپذیرند. منتظر نمانید تا اولین علائم هشدار دهنده را ببینید که نشان می دهد بچه تان به دردسر افتاده، قبل اینکه کودکتان تحت فشار اجتناب ناپذیر دوستان شان قرار بگیرند با آن ها صحبت کنید.

آموزش دوستیابی در مدرسه

۱- به آن ها در مورد فشار هم سن و سالان بگویید

شما می دانید آن ها تحت تاثیر فشار هم سن و سالانشان هستند خب قبل اینکه اتفاقی بیفتد به آن ها بگویید” یکی از دوستان تو قرار است به تو بگوید این کار خیلی با حال است که بقیه دوستان مان را به گروه راه ندهیم، یا اینکه به والدینت دروغ بگو یا سیگار بکش”.

آن ها را تشویق کنید که به پیامدهای کوتاه و طولانی مدت این ماجرا بیاندیشند و به آن ها بگویید ” اگر این روش را ادامه دهی قادر نخواهی بود ورزش مورد علاقه ات را بازی کنی یا اگر سیگار بکشی سرطان می گیری”.

به آن ها نشان دهید که شما در این باره منبع کاملی از اطلاعات دارید. شما آن جا خواهید بود و کار را تمام کنید. نظرات خود را پیشنهاد دهید، اما سخنرانی نکنید.

۲- با کلمات بازی کنید

تمرین مقاومت در برابر فشار هم سن و سالان بسیار مهم است. یافتن راه های خلاق برای رد کردن الکل، سیگار و مواد مخدر نیاز به شوخ طبعی و تمرین زیادی دارد. بچه ها، به خصوص بچه های کوچک تر عاشق نقش بازی کردن هستند.

بنابراین یک صحنه بسازید و خودتان و بچه تان نقش های داستان را ایفا کنید. این نقش بازی کردن به چیزهایی که کودک می داند مضر است و برخلاف مقررات است نه می گوید، مثل بازی با کبریت، یا دزدیدن یک کلوچه یا دود کردن سیگار.

بیشتر دوستان به بچه ها الکل، سیگار یا دیگر مواد مخدر تعارف می کنند تا غریبه ها و این برای آن ها سخت تر است تا به دوستان شان نه بگویند. در واقع یکی از مشکلات نوجوانان در دوستی و دوست یابی گفتن نه است.

بهترین راه برای آماده کردن بچه ها برای مقابله با این شرایط این است که آن ها را برای شرایط یکسان آماده شان کنیم و وقتی زمانش برسد بچه شما دقیقا خواهد دانست چه بگوید. بنابراین می تواند نه بگوید و بدون آن که دوستانش را از دست بدهد از آن شرایط خارج شود.

بهترین راه ها برای نه گفتن، زمانی که به پسر یا دختر شما مواد تعارف می شود چیست؟ ساده ترین جواب ها معمولا بهترین جواب ها هستند.” نه ممنون” ” نه اصلا من از این کارها نمی کنم” ” نه من باید بروم” ” بی خیال ما هفته دیگر یک مسابقه بزرگ فوتبال داریم، من نمی خواهم ریسک کنم”.

کمک به کودک برای دوست یابی

۳- همیشه از آن ها کناره بگیرید

به آن ها بگویید که مهم نیست که شرایط شان چه قدر بد باشد همیشه آن ها را از موضوع دور نگه دارید بدون این که آن ها را تنبیه کنید. بگذارید بدانند مهم نیست که چه قدر دیر شده باشد و یا چه قدر سرتان شلوغ باشد شما می خواهید که آن ها، از شرایطی که می دانند برایشان خوب نیست فاصله بگیرند.

مهارت های مخالفت – تکنیک های ” نه” گفتن

در اینجا تعدادی از مراحلی که شما می توانید با بچه تان تمرین کنید تا رد کردن رفتارهای مضر را برای او آسان تر کنید وجود دارد. این موارد زیر را بارها برایش تکرار کنید تا جایی که با نه گفتن خو بگیرد و احساس راحتی کند و در نپذیرفتن الکل و دیگر مواد مخدر یا هر چیز دیگری که می داند برایش ضرر دارد یا غلط است مشکل نداشته باشد.

۱- سوال بپرسید
به خصوص زمانی که چیزی به شما تعارف شده نا مشخص باشد. به بچه تان بگویید تا از آن شخص بپرسد “آن چیست؟ “و ” آن را از کجا گرفته است” اگر بچه شما به خانه دوستش دعوت شده است به آن ها یاد دهید بپرسند ” چه کس دیگری دعوت است؟” “آیا والدین تو می دانند که من را دعوت کرده ای؟” و ” آیا والدین تو در مهمانی خواهند بود؟”.

مهارت نه گفتن در کودکان

۲- نه بگویید
این مورد ساده تر از چیزی است که به نظر می رسد و به تمرین نیاز خواهد داشت. به بچه تان بگویید: استدلال نکنند، و بحث هم نکنند. نه بگویید و نشان دهید سر حرف تان هستید.

۳- دلیل بیاورید
مهم است که بچه شما دلایل کوتاه و واضح بیاورد ” نه ممنون، من نمی خواهم بنوشم یا سیگار بکشم” یا ” مربی می گوید مواد مخدر به بازی کردن من صدمه وارد می کند” این ها دلایل پر باری هستند که پسر بچه ها می توانند استفاده کنند. و همچنین بزرگترها هم می توانند بگویند” والدینم مرا خواهند کشت”.

۴- کار دیگری را برای انجام دادن پیشنهاد کنید
اگر دوستی سیگار، الکل یا دیگر مواد مخدر پیشنهاد می دهد نه گفتن سخت است. بچه شما باید آماده باشد تا پیشنهاد های دیگری بدهد چیزی مثل انجام یک بازی خاص یا فیلم دیدن. به او بگویید که او دوستش را رد نمی کند بلکه در برابر یک رفتار مضر مقاومت می کند.

۵- ترک کردن
اگر بچه شما تمام این مراحل را امتحان کند و باز هم با رفتارهای مضر روبرو شود خیلی فورا باید از آن محیط خارج شود. به او بگویید مستقیما به خانه بیاید و اگر در مدرسه است مستقیما به کلاس برود یا به گروهی دیگری از دوستان ملحق شود.

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید