اگر بخت یارتان بوده و پدر و مادر شده اید، با احتمال بسیار بالایی دروغ گفتن بچه ها را در موارد مختلف دیده اید!
مستقل از اینکه آیا فرزند شما داستانهای عجیب و غریبی در مورد چیزی که در پیش دبستانی اش اتفاق افتاده است سرهم می کند و یا از شیوه دروغ گفتن مستقیم برای رهایی از مجازات شما استفاده می نماید، مطمئن باشید که دروغ گفتن یک قسمت عادی از پروسه رشد دوران کودکی است و چیزی نیست که شما باید به هر شکل و قیمتی آن را سرکوب کرده و از بین ببرید.

مهم این است که بفهمید چرا بچه ها دروغ می گویند تا بتوانید راهکارهای تغییر رفتار او را پیدا کنید. در مطلب قبلی از سری مطالب دروغگویی، دانستیم که قدم اول درمان دروغگویی کودک، علت یابی استدر این مقاله ۵ دلیل اصلی و مشترک دروغ گفتن همه کودکان و دانش آموزان را مطرح می کنیم اما لازم است بدانید که دروغگویی بچه ها در هر سنی علت متفاوتی دارد. در مقاله علت دروغ گفتن کودک در رده‌های سنی متفاوت به تفکیک سن این دلایل را شرح داده ایم.

علت دروغگویی در کودکان

چرا بچه ها دروغ می گویند

در حالی که سکوت و صبر پیشه کردن در مقابل اولین دفعات دروغ گویی فرزندتان شیوه مناسبی است، اما مهم است همواره در نظر داشته باشید که فرزند شما به احتمال زیاد در حال بروز رفتارهای معمول دوران کودکی بوده و این مسائل گاهی ارتباط چندانی به شما و سبک فرزند پروریتان ندارد.

اگر متوجه شدید که فرزند شما اغلب بیش از حد دروغ می گوید، ایده مناسب این است که عمیق تر بشوید و سعی کنید بفهمید که چرا این رفتار رخ می دهد، آنگاه می توانید تشخیص دهید که آیا نیاز به مداخله دارید یا خیر.

دروغ گفتن کودکان ۵ دلیل عمده دارد:

۱- داستان سرایی

هنگامی که کودکان دروغ می گویند، حرفهایشان بسیار عجیب می شود و در واقع تشخیص دروغ بودن آن معمولاً بسیار ساده است. یک کودک ممکن است در تلاش برای به دست آوردن دنیای خیالی خود در زندگی واقعی، از مرزهای بین واقعیت و رویا عبور کند، اما در عین حال این پدیده ممکن است برای والدین نگران کننده باشد. اما اغلب لازم نیست نگران باشید.

این کار در واقع بیشتر به خیالبافی و رویاپردازی شبیه است تا دروغ گویی. برای گوش دادن به داستان های فرزندتان وقت بگذارید و هرگز تخیلات کودکان را مسخره نکنید. در عین حال به آرامی به او یادآوری کنید که کدام قسمت های داستانش برایتان یک فانتزی جذاب است و کجا از خط قرمز عبور کرده است.

در هر داستان، به زمینه ای که ممکن است مورد توجه او باشد، دقت کنید. فرزند شما ممکن است از تخیل خود برای هماهنگ شدن با حوادث و تغییرات جدید زندگی (نوزاد جدید، خانه جدید، شروع مدرسه، طلاق والدین، مرگ یک خویشاوند و غیره) استفاده کند و شما می توانید از آن به عنوان فرصتی برای باز کردن خطوط ارتباطی بین خود و فرزندتان استفاده کنید.

دروغگویی در کودکان پیش از دبستان

۲- اجتناب از مجازات

دروغ گفتن برای رهایی از دردسرهای پیامد کارهای ناپسندشان در بچه ها بسیار رایج است و ما در مطلب برخورد با دروغگویی فرزندان با تکنیک پیامدهای منطقی استراتژی هایی برای جلوگیری از این رفتار ارائه خواهیم کرد.

۳- آبروداری 

گاهی اوقات بچه ها دروغ می گویند زیرا نمی خواهند شما را ناراحت کنند و یا این کار به آنها کمک می کند تا در برابر همسالانشان سربلند جلوه کنند. این مورد به ویژه در مورد کودکان مبتلا به کمبود اعتماد به نفس، بیشتر رایج است.

۴- اجتناب از بحث های ناخوشایند

فرزند شما ممکن است از دروغ به عنوان راهی برای جلوگیری از مباحثه در مورد چیزی استرس زا و اجتناب از رویارویی با موقعیتی دشوار استفاده کند و واکنش منفی شما می تواند به جای حل این وضعیت، این چرخه را دائمی کند. به جای تمرکز بر این واقعیت که کودک شما دارد دروغ می گوید، به پیام این دروغ و آنچه که فرزندتان با توسل به این دروغ می خواهد به شما بگوید، فکر کنید.

۵- فرار از مسئولیت

به نظر می رسد رابطه معنی داری بین ADHD (بیش فعالی) و دروغ گفتن وجود دارد که هنوز تحت بررسی و مطالعه است. تشخیص ADHD در کودک ممکن است به موازات دروغگویی او به عنوان راهی برای سر پوش گذاشتن به بی مسئولیتی و یا ناتوانی در انجام وظایف خاصش استفاده شود. این کودکان طی روز بارها در معرض بازخورد منفی قرار می گیرند و برای جلوگیری از مجازات بیشتر برای اموری که فراتر از توان و کنترل آنهاست، به انجام کاری متوسل می شوند که اشتباهات خود را پنهان کنند.

مراحل درمان دروغگویی کودکان را در مطلب “دروغ گویی کودکان ؛ هر آنچه والدین باید بدانند” دنبال کنید…

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید