کودکان و حتی والدین با دیدن شیرینی و شکلات های فروشگاه ها حسابی ذوق زده می شوند. وقتی کودکان از شما درخواست می کنند که برایشان شکلات بخرید خیلی کار سختی است که به آن ها بگویید ” نه” اینطور نیست؟ قبل از اینکه برای کودکان تان شکلات های خوش مزه بخرید حتما این مقاله را که در مورد مشکلات رایج دندان کودک است مطالعه کنید. با اینکه شکلات ها تنها دلیل مشکلات دندان کودکان نیستند اما با این حال بیشترین تاثیر را در مشکلات دندان کودکان دارند.

البته مشکلات دندان رایج دیگری هم هست که کودکان بخاطر مکیدن انگشت شصت یا لب های شان یا ور رفتن زیاد با زبانشان ( برون زبانی ) با آن مواجه می شوند و به همین دلیل ممکن است دندان شان را زود تر از دست بدهند. در این مقاله به شما کمک می کنیم که مشکلات رایج دندان کودکان را از قبل بشناسید و متوجه شوید تا بتوانید به موقع آن را درمان کنید.

پیشگیری از دندان درد کودکان
پیشگیری از دندان درد کودکان

چرا مراقبت از دندان کودکان مهم است؟

عادت های درست سلامتی و بهداشت به محیط خانواده بر می گردد. آموزش یک رژیم غذایی سالم برای کودکان بسیار ضروری است. بهترین راه آموزش بهداشت دهان به کودکان این است که خودتان این کار را انجام دهید و برای کودک تان یک الگو باشید. کودکان تان را از همان ابتدا مرتبا نزد دندانپزشک ببرید که سلامتی دهان و دندان او بررسی شود و از مشکلات آینده جلوگیری کند. زیرا پوسیدگی دندان ممکن است هر زمان حتی بعد از در آمدن اولین دندان کودک تان شروع شود.

اگرچه این دندان های اولیه دندان شیری هستند و به زودی می افتند اما نقش زیادی در جویدن غذا و جذب مواد غذایی را دارند. دندان ها حتی تاثیر زیادی در درست صحبت کردن دارند. علاوه بر این زیبایی ساختار دندان ها و درخشندگی آن در داشتن لبخندی زیبا نیز حائز اهمیت است. به همین علت مراقبت از دندان و یاد دادن بهداشت دهان و دندان به کودکان بسیار مهم است.

مشکلات رایج دندان کودکان و راه حل آن

اگرچه مشکلات دندان کودکان حتما شما را نگران می کند اما نگران نباشید این مشکلات قابل درمان اند و به راحتی و با کمی مراقبت قابل پیشگیری هستند. به رایج ترین این مشکلات و راه حل پیشگیری آن ها نگاهی می اندازیم.

۱- پوسیدگی دندان که به علت استفاده از شیشه شیر بچه است

رایج ترین علت پوسیدگی دندان کودکان استفاده از شیشه شیر بچه است. این مشکل بخاطر مصرف مداوم نوشیدنی های قندی اتفاق می افتد. باکتری هایی که در دهان کودک وجود دارد در کنار قند موجود در نوشیدنی رشد می کند و باعث پوسیدگی دندان می شود. اگر کودکی هنگام شیرخوردن و در همان حالت بخوابد احتمال پوسیدگی دندانش بیشتر است. مشکلات پوسیدگی از رشد درست دندان جلوگیری می کند و به همین علت دندان ها به صورت نا مرتب در می آیند.

راه حل

برای آرام کردن کودکان در طول روز به آن ها آبمیوه و نوشیدنی های قندی ندهید. در عوض می توانید به آن ها پستانک بدهید یا به عنوان نوشیدنی به آن ها آب بدهید.
• مراقب باشید که پستانک را به هیچ مواد شیرین و قندی مثل شکر یا عسل آغشته نکنید.
• هیچ وقت کودک تان را با شیشه شیر و یا در حال شیر خوردن نخوابانید. البته پستانک مشکلی ندارد.
• مطمئن باشید که سینه تان را از دهان او موقع خواب خارج کنید.
• همان مقدار مواد قندی که برایشان لازم است و توصیه شده است استفاده کنید نه بیشتر از آن.
• برای استفاده از فلورید (ترکیبی که دارای فلورین است و برای جلوگیری از کرم خوردگی دندان به کار می رود ) با پزشک کودک خود مشورت کنید.
• کم نوشیدن این مواد را در خانواده به عنوان یک هدف قرار دهید و به کودک تان آموزش دهید. با این کار دندان ها کمتر در معرض این مواد قرار می گیرند.

مشکلات رایج دندان کودک
مشکلات رایج دندان کودک

۲- مکیدن انگشت شصت

مکیدن انگشت در مراحل رشد کودکان بسیار رایج و نرمال است زیرا کودک با این کار احساس آرامش و امنیت می کند. این کار تا زمانی که دندان های دائمی کودک تان در نیامده مشکلی ندارد. اگر بعد از در آمدن دندان های اصلی، کودکان هم چنان از پستانک استفاده می کنند یا انگشت خود را می مکند ممکن است دندان های شان به صورت کج و نا مرتب در بیاید. این کار ممکن است در حرف زدن شان مشکل به وجود آورد یا دندان کودک نا همتراز شود.

راه حل

همانطور که گفته شد مکیدن انگشت تا زمانی که دندان های دائمی در نیامده مشکلی به وجود نمی آورد. دست برداشتن از مکیدن انگشت به انتخاب و خواسته ی خود کودک است. البته ما والدین هم می توانیم در کنار گذاشتن عادت های بد به آن ها کمک کنیم. هیچوقت به زور آن ها را وادار به کنار گذاشتن این کار نکنید زیرا تاثیر بدی بر روی آن ها می گذارد.

بهتر است از روش تشویق و جایزه دادن به آن ها استفاده کنید. اگر کودک انگشت خود را می مکد از او خیلی آرام بخواهید که این کار را دیگر تکرار نکند. حتی می توانید به او بگویید که اگر این کار را دیگر تکرار نکند شما به او جایزه می دهید. اگر کودک شما بزرگ است و هنوز این عادت را دارد به دنبال دلیل او برای انجام این کار باشید. چون ممکن است بخاطر استرس، نگرانی یا دیگر مشکلات این عادت را داشته باشد.

۳- تانگ تراست یا بلع معکوس

عادت استفاده از زبان روی دندان های جلویی هنگام غذا خوردن را تانگ تراست می گویند. این عادت هم تاثیرش مشابه مکیدن انگشت است و باعث می شود دندان های پیشین فک بالا به سمت بیرونی شکل بگیرد. این مشکل ممکن است در نحوه ی درست حرف زدن تاثیر بگذارد.

راه حل

بهترین روش این است که با یک آسیب شناس گفتار ( پزشکی که در رابطه با ماهیچه های صورت در تکلم فعالیت می کند ) مشورت کنید. او می تواند برنامه ای برای کمک به کودک تان در درست جویدن غذا و استفاده درست از ماهیچه های صورت برای قوی تر شدن آن به شما بدهد.

 

درمان دندان درد کودک
درمان دندان درد کودک

۴- افتادن زود دندان ها

افتادن زودرس دندان ها ممکن است بخاطر پوسیدگی، آسیب و زخم و حتی به خاطر فضای نا کافی فک به وجود آید. در این صورت ممکن است دندان بعدی به صورت تیز در آید یا فضای کافی برای دندان بعدی برای جای گیری نباشد. در این صورت دندان دائمی بخاطر فضای نا کافی به صورت کج در می آید. دندان کج مشکلات بعدی هم به دنبال خواهد داشت. علاوه بر مشکلات تکلم ممکن است در جویدن و مشکلات فک به وجود آید.

راه حل

کودک تان را نزد دندان پزشک ببرید که دندان هایشان سیم کشی کند. این وسیله یا از جنس پلاستیک است یا فلز که فضای خالی دندان افتاده را نگه می دارد. به محض اینکه دندان دائمی کامل رشد کند و بیرون آید دندان پزشک این سیم را از دندان خارج می کند.

۵- ساییدن دندان ها

دندان قروچه عادت غیر عمدی بسیاری از کودکان است. کودکان ممکن است بخاطر احساس راحت نبودن فک و دندان شان که تازگی در آمده است شروع کنند دندان های شان را روی هم فشار یا سایش دهند. اگرچه بیشتر کودکان وقتی که دندان شان کاملا رشد کرد و بیرون آمد این عادت را کنار می گذارند. اما کودکانی هستند که این عادت را ادامه می دهند و احتمال دارد که مینای دندان شان از بین برود. در نتیجه منجر به پوسیدگی دندان و حساس شدن سطح دندان می شود.

راه حل

اگر کودک تان این عادت را دارد از او بخواهید که از محافظ شب دندان ( وسیله ای پلاستیکی که در دندان میگذارند و از ساییدن دندان روی هم جلوگیری میکند ) استفاده کند. این کار باعث می شود که کم کم این عادت خود را کنار بگذارد.

افتادن دندان کودک
افتادن دندان کودک

۶- زرد شدن دندان به دلیل بهداشت نا مناسب دندان

زرد شدن دندان هم یکی دیگر از مشکلات رایج دندان کودکان است. ممکن است سطح یکنواخت زرد رنگ یا لکه های سفید یا قهوه ای روی دندان های کودک تان ببینید. این مشکل به دلیل نداشت بهداشت کافی دهان و دندان خصوصا نزدن مسواک بعد از مصرف هر وعده ی غذایی است.

راه حل

به کودک انگیزه ی مسواک زدن بدهید. از یک مسواک خوب برای کودک تان استفاده کنید. به او یاد دهید که با مسواک زدن مکرر و منظم از شر این لکه های زرد خلاص شود. دو بار مسواک در روز ( صبح و بعد از شام ) توصیه می شود.

کودکان عاشق این هستند که چیزهای جدید یاد بگیرند. این یک وظیفه ضروری برای ما والدین است که طرز صحیح مسواک زدن و بهداشت غذا و دهان و دندان را به کودک مان یاد دهیم. اگر آن ها از بچگی این رفتار ها را یاد بگیرند برای همیشه این کار را انجام می دهند. همین طور مراجعه به دندان پزشک به صورت مکرر هم از این مشکلات جلوگیری می کند.

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید