چیکونگونیا عفونت ناشی از نمونه ویروس چیکونگونیا است که توسط پشه ها پخش می شود. این بیماری می تواند باعث تب، بثورات، خستگی مفاصل و غیره شود. این بیماری به ندرت کشنده است، با این وجود فقدان مراقبت های پزشکی مناسب در موارد نادر می تواند عوارض شدیدتری ایجاد کند.

پشه هایی که باعث گسترش ویروس چیکونگونیا هستند، در رده پشه هایAedes قرار می گیرند و شامل گونه های ببری ( Aedes aegypti) و تب زرد ( Aedes albopictus) می باشند که هر دو دارای مشخصه های رنگی سیاه و سفید هستند. این پشه ها به طور کلی شهری هستند، چرا که در آب و هوای گرم و مناطق پرورش مصنوعی زندگی می کنند، که یک محصول جانبی از تمدن امروزی بشری است.

ویروس چیکونگونیا ؛ علائم و پیشگیری
ویروس چیکونگونیا ؛ علائم و پیشگیری

چیکونگونیا واکسیناسیون و درمان خاصی ندارد. بنابراین پیشگیری از عفونت به عنوان بهترین راه برای جلوگیری از وقوع آن توصیه می شود. چیکونگونیا به ندرت به شکل بدون علامت بروز می کند و علائم آن در اکثر افراد مبتلا دیده می شود که نشان دهنده حضور عفونت است. برخی از علائم اصلی آن عبارتند از :

۱) تب بالا

ویروس چیکونگونیا ؛ علائم و پیشگیری
ویروس چیکونگونیا ؛ علائم و پیشگیری

یکی از شایع ترین نشانه های چیکونگونیا ، تب بالا است. دمای بیش از ۱۰۲ درجه فارنهایت (۳۸٫۹ درجه سانتی گراد) می تواند شائبهابتلا به چیکونگونیا را تقویت کند. تب می تواند حدود یک هفته باقی بماند و بیشتر بیماران پس از آن بهتر می شوند.

۲) درد جدی مفاصل

ویروس چیکونگونیا ؛ علائم و پیشگیری
ویروس چیکونگونیا ؛ علائم و پیشگیری

یکی دیگر از مشخصه های عفونت چیکونگونیا، درد مفاصل است که به دنبال تشدید بیماری، ظاهر خواهد شد. مفاصلی که بیشترین پتانسیل آسیب عفونت را دارند، دست و پا هستند. این درد معمولاً به شدت ناراحت کننده است و تحرک بیمار را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار می دهد.

درد شدید مفصلی در افراد مبتلا به چیکونگونیا می تواند چندین هفته باقی بماند. با توجه به شدت عفونت، سن بیمار و سایر عوامل فیزیکی، ممکن است درد مفصلی به مدت چند ماه یا چند سال به طول بینجامد. علاوه بر احساس درد، تورم مفاصل نیز ممکن است مشاهده شود.

۳) بثورات و جوشهای پوستی

اصطلاح “بثورات ماکولوپاپیولار” به جوشهای پوستی اتلاق می شود که نسبتاً یک دست، قرمز و دارای تعدادی برآمدگی کوچک هستند. نمونه ای از این بثورات در حدود نیمی از بیماران مبتلا به عفونت چیکونگونیا اتفاق می افتد و می تواند در تنه، گردن، لاله گوش و غیره مشاهده شود.
بسته به نوع و شدت بثورات ممکن است بیمار تجربه خارش نیز داشته باشد.

۴) درد عضلانی و سر درد

ویروس چیکونگونیا ؛ علائم و پیشگیری
ویروس چیکونگونیا ؛ علائم و پیشگیری

شبیه به درد مفاصل، بیماران مبتلا به چیکونگونیا ممکن است درد عضلانی و سردرد را هم تجربه کنند. در حالی که در ابتدا این درد ممکن است مستمر نباشد و خیلی شما را تحت تاثیر خود قرار ندهد، به مرور پیوسته خواهد شد و می تواند زندگی روزانه شما را به طور قابل توجهی مختل کند.

۵) تهوع و استفراغ

ویروس چیکونگونیا ؛ علائم و پیشگیری
ویروس چیکونگونیا ؛ علائم و پیشگیری

در برخی موارد نادر از عفونت چیکونگونیا، بیمار می تواند تهوع و استفراغ را تجربه کند. استفراغ به طور کلی برای دوره های کوتاه است و در این بیماری یک موضوع مستمر نیست. همانطور که قبلاً ذکر شد، هیچ واکسن قاطع یا درمانی برای چیکونگونیا وجود ندارد. از بیماران معمولاً خواسته می شود که استراحت نموده و مقدار زیادی مایعات مصرف کنند. این بیماران در نهایت در طی یک یا دو هفته در معرض تب قرار می گیرند، درد شدید مفصلی در آنها می تواند به مدت طولانی ادامه یابد و به همین دلیل است که چیکونگونیا بیماری بسیار وحشتناکی است و به منظور پیشگیری از تمام عوارض و هزینه هایش باید از آن جلوگیری شود.

زندگی با درد مستمر ناشی از چیکونگونیا می تواند کار، زندگی خانوادگی، کلاسهای دانشگاهی، فعالیت های ورزشی و غیره را مختل کند. این امر نه تنها بر سلامت جسمی بیمار تاثیر می گذارد، بلکه روی سلامت روان نیز اثرات مخرب دارد.

چند راه وجود دارد که از چیکونگونیا بتوان جلوگیری کرد :

– حفاظت در مقابل پشه ها

دور نگه داشتن پشه ها از محیط خانه، از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. لذا از هر راهکار سنتی و مدرنی که برای این کار بلدید، باید استفاده کنید.

– بهداشت و پاکیزگی

حفظ سلامت و پاکیزگی خانه و محیط اطراف آن یکی از بهترین اقدامات پیشگیرانه برای پرهیز از ابتلا به چیکونگونیا و مصون ماندن از عاملان آن، یعنی پشه هاست. پشه های نوع Aedes استعداد پرورش در آب های کم عمق، لاستیک، ورق های پلاستیکی، ظروف پلاستیکی، ظروف قدیمی، گلدان ها و هر جای دیگر که بتواند حتی مقدار کمی آب را نگه دارد، دارند.

بنابراین به هر گونه نقاط یا اقلامی که در آن آب می تواند جمع شود، نگاهی بیندازید. پیشگیری از رشد طولانی مدت پشه ها در پیشگیری از بیماری های چیکونگونیا، زیکا، دنگ، مالاریا و سایر بیماری های اینچنینی ضروری است.

– پیشگیری در فضای باز خارج از خانه

پیشگیری به وسیله پشه کشهای برقی یا هر ابزار دیگری در خانه امکان پذیر است، اما بیرون از خانه داستان متفاوت دیگری است که البته به همان اندازه مهم است، لذا حتی اگر شما در محدوده امن قرار ندارید، حفاظت از خود را فراموش نکنید و برای نیل به این مقصود از پشه کشهای همراه و یا هر شیوه پیشنهادی دیگر بهره ببرید، زیرا این پشه ها به طور معمول همه جا پیدا می شوند.

باز هم تاکید می کنیم که پیشگیری در برابر موارد مشابه چیکونگونیا، بهترین راه برای مقابله با این بیماری هاست. با این حال، اگر فکر می کنید که مبتلا شده اید، به یک پزشک متخصص مراجعه نموده و به کفایت استراحت کنید. ما امیدواریم که راهنمایی ها و اطلاعاتی که امروز به شما ارائه کردیم، از کاربرد خوبی برایتان برخوردار باشند!

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید