ختنه چیست؟

ختنه مردان عمل جداسازی پوست رویه سر آلت تناسلی است که به این قسمت پوست، پوست ختنه گاه گفته می‌شود. در این مطلب بی پرده حقایقی مانند مزایا، خطرات، چگونگی عمل ختنه نوزاد و چگونگی مراقبت پس از عمل را در اختیار شما قرار می دهیم.

قبل از ختنه نوزاد چه کنیم
قبل از ختنه نوزاد چه کنیم

گروه معتبر پزشکی چه مزایایی را بیان می کنند؟

ختنه روش باستانی است که سابقه آن بر می گردد به هزاران سال پیش- که اگر خواسته باشید ختنه را به دلیل مذهبی آن انجام دهید، احتمالاً از این موضوع اطلاع دارید. همچنین عمل ختنه تکنیکی است که به اندازه کافی در مورد آن تحقیق شده است. چندین و چند مقالات کامل تحقیقی وجود دارد که مزایای عمل ختنه را اثبات کرده است.

انجمن دانش طب اطفال آمریکا نیز راجع به عمل ختنه توضیح می دهد ارزیابی قراین فعلی حاکی از آن است که مزایای سلامتی ختنه پسران تازه متولد شده از خطرات آن بیشتر است.

برخی از مزایای بررسی شده ختنه عبارتند از:

  • کاهش خطر ابتلا به عفونت مجرای ادراری، به ویژه در اولین سال تولد کودک. تشدید یا بازگشت عفونت ادراری می تواند منجر به نارسایی کلیوی یا حتی مسمومیت عفونی حاصله در اثر جذب باکتری ها و مواد فاسد به خون گردد.
  • کاهش خطر ابتلا به ویروس اچ آی وی و برخی بیماری های دیگر که از طریق تماس جنسی منتقل می شوند. (اما نکته مهم این است که ختنه عمل جلوگیری کننده از ابتلا به عفونت های مسری جنسی نمی باشد.)
  • کاهش خطر امراض پوستی که می توانند آلت تناسلی را دست خوش تغییر قرار دهد، مانند: تنگی ختنه‌گاه
  • کاهش خطر گسترش سرطان آلت تناسلی . ( گرچه این نوع سرطان در وهله اول بسیار نادر است.)
  • کاهش خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در همسران مردانی که ختنه شده اند.

اکثر مردان به این نتیجه رسیده اند، از زمانی که پوست ختنه گاه را برداشته اند، رعایت بهداشت جنسی برای آنها راحت تر شده است. همچنین مطالعاتی در این زمینه شده است که نشان می دهد ختنه تاثیری روی هیجانات و لذت جنسی ندارد.

ختنه نوزاد

خطرات خود عمل جراحی چیست؟

به عنوان کسی که تازه پدر و مادر شده است، در مورد ختنه ممکن است بسیار نگران شوید. وقتی تصمیم گرفته اید که کودک خود را ختنه کنید باید مانند هر نوع عمل جراحی دیگر، خطرات این عمل را نیز در نظر داشته باشید.

به منظور اطمینان و قوت قلب شما، بدانید که عمل ختنه نوزاد بسیار رایج بوده و عوارض جانبی آن نادر است. اما خطراتی نیز ممکن است وجود داشته باشد، مانند:

  • خونریزی در زمان جراحی
  • عفونت
  • درد
  • آسیب یا نقص آلت تناسلی که ممکن است بعدها در زمان رشد مشخص شود.

میزان بروز عوارض جدی ( مانند آسیب به آلت تناسلی) بسیار بسیار پایین بوده که به تخمین به اندازه ۰.۲% است و اغلب این عوارض در محیط خارج از بیمارستان به وجود می آید.

میزان بروز عوارض جزئی (مانند خونریزی یا عفونت) در حدود ۳% گزارش شده است.

قطعاً خطراتی وجود دارد که باید در نظر گرفت. اما وقتی دکتر متخصص دوره دیده در محیط استریل و بهداشتی این عمل را انجام دهد، این خطرات نیز به حداقل می رسد.

مراقبت بعد از ختنه نوزاد

مواردی که والدین تصمیم می گیرند نوزاد خود را ختنه کنند عبارتند از:

  • دلایل مذهبی
  • نگرانی های بهداشتی
  • احساس می کنند به نفع سلامتی کودک در زمان طفولیت و بعدها در زندگی اوست.
  • می خواهند پسرشان شبیه مردهای دیگر فامیل شود.

برخی از والدین هم احساس می کنند ختنه باعث درد بیش از حد لزوم یا زشتی می شود یا می خواهند کودکشان بزرگتر شده و حق انتخاب ختنه را به خودش واگذار کنند.

حین عمل چه کارهایی انجام می شود؟

بیشتر ختنه ها ۲۴ تا ۷۲ ساعت پس از تولد صورت می گیرد، اگر عمل در بیمارستان باشد، پزشک متخصص اطفال یا پزشک متخصص زایمان ان را انجام می دهد.

شاید بخواهید برای ختنه، کودک را به مطب پزشک متخصص اطفال ببرید که باید در مدت ده روز پس از تولدش این کار را انجام دهید. معمولاً عمل جراحی ۱۰ الی ۲۰ دقیقه طول می کشد که این مدت شما می توانید در کنار فرزند خود بمانید.

معمولاً کودک را به اتاق عمل می برند ( با شما یا همسرتان) و روی میز مخصوصی می گذارند و با بند کشی دست و پای کودک را می بندند و دکتر هم کار خودش را انجام می دهد.

اگر همه چیز درست پیش رود، به دور فرزند دلبند شما حوله گرم می پیچند و برای تسلی روی پستانک او هم مقداری آب قند می ریزند. داروی بی حسی را با سوزن به انتهای آلت تناسلی تزریق می کنند یا به صورت پماد موضعی روی پوست استعمال می کنند.

طبق روشی که پزشک ترجیح می دهد، پزشک یا حلقه پلاستیکی یا انبرک مخصوصی دور پوست ختنه گاه قرار می دهد تا خون قطع شود سپس پوست ختنه گاه را می برد.

ختنه نوزاد

 مراقبت از زخم ناشی از جراحی کودک

بلافاصله پس از ختنه، با گاز پانسمان نرم آغشته به وازلین به آرامی سر آلت تناسلی را می بندند تا از چسبیدن آن به کهنه بچه جلوگیری کند.

کهنه بچه را زود به زود عوض کنید حتی اگر ضرورتی نداشت. با هر بار تعویض کهنه دوباره وازلین بمالید و اگر لازم بود گاز پانسمان را نیز عوض کنید.

کهنه را محکم نبندید و کودک را به آرامی بغل کنید، تا آلت در مدت بهبودی تحت فشار نباشد.

استحمام نوزاد پس از ختنه

در مجموع استحمام کودک پس از ختنه خوب است.

پزشک متخصص اطفال در هر صورتی پیشنهاد می کند که نوزاد تازه متولد شده را در هفته اول تولد فقط هفته ای دو الی سه بار با لیف حمام کنید، پس از این که تعداد دفعات استحمام منظم را افزایش دهید آلت تناسلی کاملاً بهبود می یابد.

تا زمان بهبودی آلت تناسلی، زمانی که کودک را درون وان می گذارید یا از آن خارج می کنید به آرامی رفتار کنید، و با لیف و صابون او را نشویید. فقط با آب گرم او را آبکشی کنید.

زمانی که آلت بهبود یافت، آن وقت می توانید با لیف و صابون بشویید.

 در زمان بهبودی چه مواردی پیش بینی می شود؟

چند روز پس از ختنه احتمال دارد محل جراحی کمی قرمز، متورم شده و خونریزی و چرک مختصری داشته باشد. دیدن این موارد برای والدین خوشایند نیست اما باید بدانید کاملاً طبیعی است.

اکثر نوزادن ظرف ۷-۱۰ روز پس از ختنه کاملاً بهبود می یابند.

اگر برای ختنه از روش پلستی بل (Plastibell) استفاده کرده باشند، حلقه ظرف ۵- ۱۰ روز پس از ختنه می افتد. اگر ظرف دو هفته حلقه سر جایش بود حتماً به دکتر مراجعه کنید.

مراقبت بعد از افتادن حلقه ختنه نوزاد

 در طول دوره بهبودی باید به چه نکاتی دقت کرد؟

هر چه گفتیم از موارد عادی بود. اما مراقب نشانه های غیرطبیعی نیز باشید ممکن است نشانه عفونت باشد. اگر آلت تناسلی کودک شما بیش از حد قرمز شد یا  از آن مایع زرد تیره ای  خارج شد عفونت در محل ختنه گسترش یافته است.

از دیگر نشانه های عفونت تب است. هر موقع نوزاد تب کرد باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد.

درمان عفونت نوزادان همیشه باید با احتیاط صورت بگیرد، حتی اگر  مقدار عفونت کم باشد. اگر چند روز پس از ختنه متوجه هر یک از این نشانه ها شدید حتماً به پزشک کودک خود مراجعه کنید.

همچنین اگر متوجه شدید کهنه نوزاد خیس نمی شود یا فقط نم دار شده و موقع ادرار کردن گریه می کند حتماً به پزشک کودک مراجعه کنید.

تصمیم

ختنه مختصر جراحی است برای جداسازی پوست رویه سر آلت تناسلی. سال هاست که پسران تازه به دنیا امده را ختنه می کنند و آن را کاملاً مطمئن می دانند.

اگر در رابطه با ختنه سوالاتی برای شما پیش آمد، با پزشک متخصص کودکتان درباره مزایا و خطرات عمل بحث کنید.

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید