فرستادن بچه ی زیر ۴ ساله تان به رختخواب بدون سرو صدا می تواند واقعا یک چالش باشد. متخصصان خواب می گویند: گاهی والدین به ایجاد این مشکل کمک می کنند. ما در این مطلب در مورد اشتباهات رایج والدین هنگام خواباندن کودک صحبت می کنیم. ببینید اگر به هر کدام از این رفتارهای خرابکارانه مبتلا هستید راه حل مقابله با آن را یاد بگیرید.

رفتار اشتباه در خواباندن کودک زیر ۴ سال ؛ و راه حل آن
رفتار اشتباه در خواباندن کودک زیر ۴ سال ؛ و راه حل آن

۱- اجازه دادن به بچه های زیر ۴ سال که تا دیروقت بیدار بمانند

شاید شما تا دیروقت با بچه تان بازی کنید چون بعد از سرکار وقت زیادی ندارید که با او بگذرانید. یا شاید عادت دارید زمانی که کارهای خودتان در آخر شب تمام شد او را به رختخواب بفرستید. اینجا به شما می گوییم که چرا این رفتارها باعث ایجاد مشکل می شود. دیر خوابیدن منجر به خستگی زیاد و درنتیجه بداخلاق شدن بچه ها می شود و باعث می شود آنها بیشتر از اینکه بخوابند اجتناب کنند.

راه حل: یک برنامه زمانی درست برای خواب آن ها تنظیم کنید و در انجام آن مداومت داشته باشید.

مقاله ی ما را درباره ی نیازهای خواب بچه ها بخوانید تا متوجه شوید که بهترین زمان برای خواب بچه ها چه موقع است. همین طور مهم است که نشانه های خستگی او را بشناسید مثل چشمان خمار یا مالیدن چشم ها.

فعالیت های فوق برنامه ای برای هنگام خواب و یا زمان چرت زدن بچه ها تنظیم کنید. این گونه آنها تمایل بیشتری برای خوابیدن خواهند داشت.

۲- عادت به حرکت و تکان دادن کودک

اینکه کودکتان را قبل از زمان خواب ، کمی تکان دهید تا آرام شود مشکلی ندارد اما این کار را برای خوابیدن او انجام ندهید. چون او ممکن است برای خوابیدن به این روش وابسته شود و این به این معنی است که او هر زمان که در طول شب از خواب بیدار شود همان توجه را نیاز دارد.

عادت به تکان دادن می تواند کیفیت خواب کودک شما را تحت تاثیر قرار دهد. مارس ویسبلوس، متخصص اطفال و نویسنده کتاب رفتارهای سالم خواب ، و کودک شاد می گوید: “اگر کودک همیشه در حالت حرکت به خواب برود – مثلا در کالسکه یا اتومبیل – او احتمالا به خاطر اینکه فقط با حرکت کردن به خواب تحریک می شود خواب عمیقی نخواهد داشت.

راه حل : از حرکت دادن کودک برای آرامش بخشیدن به او استفاده کنید ، و نه برای چرت زدن و یا خوابیدن او. سعی کنید کودک به ماشین سواری، تاب دادن یا راه رفتن با کالسکه برای خوابیدن عادت نکند. اگر دیدید بچه ی شما در حال تاب دادن یا روی صندلی ماشین به خواب رفت هر چه زود تر او را به رختخوابش ببرید.

۳- ایجاد حواس پرتی در هنگام خواب

شما ممکن است تصور کنید یک تلفن همراه جذاب، چراغ خواب زیبا، یا موسیقی آرام به کودک شما کمک می کند تا بخوابد. در حالیکه ،این ها می توانند حواس کودک شما را پرت کنند و او را بیدار نگه دارند.

راه حل : اتاق کودک خود را تاریک و آرام نگه دارید. هر چیزی که سرگرم کننده است را از اطراف رختخواب او حذف کنید. نوزادان و کودکان زیر ۴ سال در اتاق هایی که کاملا تاریک هستند بهتر می خوابند. از فن استفاده کنید که صدای خانه یا خیابان را قطع کند.

تلویزیون،گوشی های هوشمند، تبلت و هر صفحه نمایش دیگری را از اتاق خواب بیرون قرار دهید. نور صفحه نمایش ها باعث می شود مغز به اتفاقات روز فکر کند و استراحت کردن برای کودک سخت تر می شود.

روش گریه با صدای بلند چیست؟ زمان خواب به بچه تان اجازه دهید تا زمان کمی گریه کند تا به آرامش برسد.

۴-عدم ایجاد یک روال مناسب برای خوابیدن

اگر شما مانند خیلی از افراد باشید ، یک روالی دارید که به شما کمک می کند در پایان روز آرام بگیرید. نوزادان و کودکان زیر ۴ سال هم با شما فرقی ندارند. بدون یک روال همیشگی هر شب، کودکان برای آرام گرفتن هنگام خواب مشکل دارند و ممکن است از بی خوابی رنج ببرند.

راه حل : یک مراسم خواب راحت ایجاد کنید! اکثر بچه ها در هر سنی که باشند به نفع شان است که از یک روال خاص برای خوابیدن پیروی کنند. برای نوزادان، روال معمول خواب ممکن است شامل حمام ، تعویض لباس ، بغل کردن ، و داستان گفتن یا لالایی باشد. برای کودکان زیر ۴ سال نیز میتوانید ترانه بخوانید و یا یک پازل ساده با هم بسازید.

اگر بچه شما حداقل ۱۲ ماهه باشد، به او یک اسباب بازی نرم ، پتو یا حیوانات پارچه ای بدهید تا آن را در رختخوابش ببرد و این کار کمک می کند که خواب راحت تری داشته باشد و اگر کودک در طول شب بیدار شود، حس بهتری خواهد داشت. فقط مطمئن شوید که این حیوانات پارچه ای دکمه یا پارچه ی اضافی که از آن بیرون زده باشد، نداشته باشند تا موجب خفگی نشوند.

۵- بغل کردن سریع نوزاد وقتی او گریه می کند.

هنگامی که نوزاد شما شروع به گریه می کند، ممکن است شما خیلی سریع بخواهید به او غذا دهید، پوشک او را بررسی کنید، یا او را در آغوش بگیرید. اما با این کار فرصت اینکه چگونه یاد بگیرد خودش آرام گرفته و بخوابد را از او محروم می کنید.

راه حل : چند دقیقه برای رفتن پیش او معطل کنید. درست مثل بزرگسالان، نوزادان به طور طبیعی چندین بار در طول شب بیدار می شوند. از آنجایی که آنها هنوز نمی دانند چگونه می توانند خودشان به خواب بروند ، نیاز به فرصت دارند تا یاد بگیرند. زمانی که کودک شما گریه می کند ، چند لحظه به او زمان بدهید تا خود به آرامش برسد. برای مثال، با مکیدن انگشت شست خود به خواب می رود و یک روزی می رسد که او بدون نیاز به چیزی به راحتی خوابش می برد.

رفتار اشتباه در خواباندن کودک زیر ۴ سال ؛ و راه حل آن
رفتار اشتباه در خواباندن کودک زیر ۴ سال ؛ و راه حل آن

۶- قرار دادن بچه با شیشه شیر در رختخواب

یک بطری در زمان خواب میتواند باعث شود کودک شما خواب آرامی داشته باشد. اما خطرناک است. برای مثال:
ممکن است عادت کند که فقط با شیشه شیر بخوابد.
ممکن است زمانی که دیگر می تواند از فنجان بنوشد گرفتن او از شیشه شیر سخت باشد.
ممکن است با مایع درون شیشه شیر خفه شود.
بیشتر احتمال دارد که عفونت گوش داشته باشد.
او دارای بیشترین احتمال پوسیدگی دندان است.

• راه حل : از شیشه شیر فقط وقت صرف غذا استفاه کنید نه زمان خوابیدن. بر اساس یک برنامه معمول خواب شبانه به فرزندتان بیاموزید بدون خطرات عادت های شیشه شیر، راحت بخوابد.

۷- قانون های متفاوت در مورد اینکه کجا بخوابد

بسیاری از والدین می خواهند رختخواب خود را با کودکشان به اشتراک بگذارند. دیگران ممکن است از اینکه بچه هایشان بخواهند در تختشان بخوابند تعجب کنند و سردرگمی شما بین این دو می تواند خواب کودک را مختل کند.

راه حل : قوانین سفت و سختی برای اینکه کجا بخوابد تنظیم کنید.

هیچ وقت برای وضع قوانین هیچ وقت دیر نیست. اگر تصمیمتان را در مورد محل خواب کودک گرفتید، به او توضیح دهید که چرا باید در تمام طول شب در رختخواب خودش بماند. مثلا می توانید به او بگویید هرکس در تخت خود بهتر می خوابد.

هیچ گاه وقتی کودکتان شب به اتاق شما می آید، با او صحبت نکنید و یا او را سرزنش نکنید. فقط او را به آرامی به اتاق خودش برگردانید، به او بگویید، “شب بخیر ، خواب های خوب ببینی”، و درب را پشت سرش ببندید. پاسخ دادن های مداوم این شکلی برای یک یا دو هفته به او کمک خواهد کرد که یاد بگیرد شب را در اتاق خودش بخوابد.

۸- اینکه اجازه دهید رختخواب تبدیل به میدان نبرد شود

اگر کودک خود را به داستان گفتن شبانه عادت داده اید و هر شب به دنبال یک داستان جدید می گردید، شما تنها نیستید. همانطور که کودکان برای استقلال رو به رشد خود تلاش می کنند، محدودیت هایشان را با مقاومت در برابر خواب نشان می دهند.

راه حل : آرام باشید و استراتژیک داشته باشید.

شما می توانید با پیش بینی نیازها، تنظیم و اجرای قوانین از جنگ های شبانه بپرهیزید و به فرزند تان اجازه دهید روال خواب مشخصی داشته باشد.

راه حل جلوگیری از جنگ های شبانه این است که به کودک خود یک انتخاب بدهید. یک روال خواب شبانه برای کودکان خیلی راحت تر از این است که شما به آن ها اجازه دهید که خودشان بگویند دوست دارند چطور به رختخواب بروند. به عنوان مثال، اگر به فرزندتان بگویید قبل از خاموش کردن چراغ یکی از دو لالایی را می خوانید، اینکه او کدام را می تواند انتخاب کند برایش سخت است.

مهمتر از همه، در مورد داشتن یک روال برای خوابیدن ثابت قدم باشید. یک مراسم شبانه قابل پیش بینی به کودک شما حس امنیت می دهد، و به او کمک می کند تا آرام گرفته و شب را راحت تر بخوابد.

16 نظرات

  1. سلام کودک ما یک سال و پنج ماه داره دوماهی هست که وقتی میخاد بخابه روی تاب میزاریمش و خیلی راحت میخابه و وقتی خوابش برد میبریمش روی تخت میخابونیمش بنظر شما اینکار مشکل داره؟آخه قبلا خیلی اذیت میشد واسه خوابیدن

    • نه مشکلی نیست
      فقط زمینه وسواس بچه رو باید در خودتون یا پدرش چک کنید اگر دارید باید دقت کنید چون سن ۱ تا سه سال سن رشد وسواس در کودک هست. احتمال وسواس در رفتار کودک دیده می شود.

  2. سلام کوچولوی من ٢٣ماهه هست و از ششماه قبل ناخن میجود و اینکه هنوز با شیشه شیر میخوره من هر قدر حواسش رو پرت کنم ببز یا ناخن میخوره یا شیشه میخواد جو خونمون ارومه اغلب ومن جای خوابش رو از ششماه جدا کردم ولی کامل حواسم بهش بوده کمکم کنید

    • باید حتما بررسی بشه. خیلی از مسائل میتونه باعث بشه اما چیزی که واضح هست اینه که حتما یک جایی مشکلی وجود دارد که بچه در این سن این کار رو انجام میده. ممکنه نشانه ای از اضطراب جدایی در کودک باشه و یا حتی نحوه شیردهی باید بررسی بشه. سعی کنید حتما به روانشناس چه حضوری و یا تلفنی مراجعه کنید تا بشه بررسی کرد مشکل رو و راهکارهای مناسب برای رفتار با کودک بهتون داده بشه. اگر تمایل داشتید از روانشناسان خانه روانشناسی سرسره کمک بگیرید با شماره ۰۲۱۲۲۲۵۰۲۱۷ تماس بگیرید تا برای وقت مشاوره با شما هماهنگی صورت بگیرد.

  3. سلام کوچولوی من ٢٣ماهه هست و از ششماه قبل ناخن میجود و اینکه هنوز با شیشه شیر میخوره من هر قدر حواسش رو پرت کنم ببز یا ناخن میخوره یا شیشه میخواد جو خونمون ارومه اغلب ومن جای خوابش رو از ششماه جدا کردم ولی کامل حواسم بهش بوده کمکم کنید

    • باید حتما بررسی بشه. خیلی از مسائل میتونه باعث بشه اما چیزی که واضح هست اینه که حتما یک جایی مشکلی وجود دارد که بچه در این سن این کار رو انجام میده. ممکنه نشانه ای از اضطراب جدایی در کودک باشه و یا حتی نحوه شیردهی باید بررسی بشه. سعی کنید حتما به روانشناس چه حضوری و یا تلفنی مراجعه کنید تا بشه بررسی کرد مشکل رو و راهکارهای مناسب برای رفتار با کودک بهتون داده بشه. اگر تمایل داشتید از روانشناسان خانه روانشناسی سرسره کمک بگیرید با شماره ۰۲۱۲۲۲۵۰۲۱۷ تماس بگیرید تا برای وقت مشاوره با شما هماهنگی صورت بگیرد.

  4. سلام پسر من ده ماهشه عادت کرده با تکون دادن بخوابه هیچ جور دیگه ای هم نمی خوابه وقتی خوابش می گیره جیغ و داد می کشه بغلم کنین اگه قبل از اینکه خوابش عمیق بشه بذاریمش رو تشک داد میزنه و گریه می کنه در طول روز خیلی سخت رو تشک می خوابه فقط تو بغل می خوابه. چیکار کنم؟مستاصل شدم

    • هر عادتی رو باید خیلی آرام و تدریجی از سر کودک انداخت. برای این کار با او قبل از خواب بازی کنید و حواسش را پرت کنید و آرام آرام به مدل جدید عادتش دهید. باید حواس او پرت شود. و نکته مهم اینکه نگذارید به هنگام خواب آنقدر خسته باشد که به نق زدن بیفتد و نتوانید حواس او را پرت کنید

  5. دخترم ۱۶ ماهشه و عادت کرده روی پام تکونش بدم تا بخوابه ۶,۷ ماهه بود میزاشتمش روی تختش خودش میخوابید بعد از یک جابهجایی دیگه اونجوری نخوابید و فقط روی پا میخوابه و اینکار واقعا اذیت کننده شده برام ، چیکار کنم تا این عادت از سرش بیفته ؟

    • هر عادتی رو باید خیلی آرام و تدریجی از سر کودک انداخت. برای این کار با او قبل از خواب بازی کنید و حواسش را پرت کنید و آرام آرام به مدل جدید عادتش دهید. باید حواس او پرت شود. و نکته مهم اینکه نگذارید به هنگام خواب آنقدر خسته باشد که به نق زدن بیفتد و نتوانید حواس او را پرت کنید

      • با عرض سلام و تشکر از مطالب آموزندتون،پسر من ۲ سال و ۳ ماهشه،نزدیک یکساله تو اتاق خودش میخوابه،مشکلی که دو ماهی هست پیدا کرده اینه که وقت خواب ظهر و شب میخواد همه ی ماشینای اسباب بازیشو بیاره تو تخت،هر کدومم که بهش میدیم یکی دیگه رو میخواد چون قبلش ما بهش میگیم اجازه داره ۳ تا ماشین بیاره تو تختش که البته گاهی اوقات فایده ای نداره و گریه میکنه،ممنون میشم راهنماییمون کنید.

        • تخت رو نباید تبدیل به مکانی غیر از خواب کنید
          اصولا برای هر کاری کودک باید مکان تعریف شده داشته باشه تا مرزبندی ها رو یاد بگیره مکان بازی
          مکان خواب
          مکان غذا خوردن
          مکان تلوزیون دیدن
          مکان مشق نوشتن
          حتی شده در حد یک چهارگوش کوچک
          گاهی حتی میتوانید پارچه های یک در یک مختلف درست کنید برای اینکار

  6. سلام برادران من یک ساله هستند و با تکان دادن خواب‌شان می برد و خودشان نمی خوابند و حرف زدن بلد نیستند که بهشان بگوییم چگونه بخوابند و با تاب و تکان دادن می خوابند و شب ها چند بار بیدار می شوند این وضع به طور معمول برای نوزادان هست ولی میشه شما راهنمایی بفرمایید که باید چه کار کنیم که شب ها زیاد بیدار نشوند؟
    ممنون

  7. سلام. کودک من ۸ ماهه است.
    از دو ماهگی روی پا گرفتم و خوابوندمش. الان گاهی که روی پا میگیرم با اینکه خیلی خوابش میاد خودشو میندازه پایین.انگار دوست نداره. مدل دیگه هم نمیخوابه. البته یک بار توی بغلم راه بردم و خوابید ولی نمیخوام اونجوری بخوابه چون عادت میکنه و واقعا سخته.چطور عادتش بدم موقع شیر خوردن بخوابه یا دراز بکشه بخوابه؟؟؟
    میخواد اینکارو بکنه اما چون شیطنت میکنه ثابت نمی مونه.تکون میخوره و نمیتونه بخوابه

  8. سلام کودک من ۱۶ماهه است و شبها با اینکه اینقدر خسته هست و هیچ چیز در اتاق نیست که حواسش را پرت کند نمیخوابد واقعا خیلی اذیت میکنه لطفا راهنمایی کنید مممنون

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید