کودکان خردسال به طور طبیعی به موسیقی علاقه نشان می دهند و تحقیقات نشان می دهد که از موسیقی و انجام حرکات می توان برای کمک به کودکان در تمرین و یادگیری مهارتهای مهم مانند خود کنترلی و خود نظم دهی، استفاده کرد.

خود نظم دهی مربوط به توانایی توجه به چیز های مهم، نادیده گرفتن حواس پرتی ها، پیروی از قوانین و دستورالعمل ها، گرفتن تصمیمات درست در هنگام مواجهه با چالش ها و دادن پاسخ های درست در موقعیت های اجتماعی و علمی است. به طور خلاصه، خود نظم دهی توانایی متوقف کردن ، فکر کردن و سپس عمل کردن است.

تقویت خود کنترلی در کودکان

به عنوان یک معلم کودک، شروع کردم به آزمایش استفاده از موسیقی در کلاس.

سالها بعد، من یک مربی در مدرسه ی فارغ التحصیلان پیدا کردم که او هم به اندازه ی من مشتاق بود تا بفهمد که آیا می توان از موسیقی و بازی های حرکتی برای کمک به کودکان در تمرین خود نظم دهی استفاده کرد یا نه. ما از یک روش استفاده کردیم و آن روش به درد خورد! مطالعات ما و کسان دیگری که آن را دنبال کردند نشان داد که بازی های سرگرم کننده و جذاب باعث افزایش مهارت های خود کنترلی و سایر مهارتهای یادگیری اولیه، از جمله خواندن و ریاضیات کودکان می شود.

در اینجا چند فعالیت برای تمرین خود کنترلی وجود دارد که می توانید در خانه امتحان کنید:

به کودکان آهنگ و بازی های انگشتی یاد بدهید

آهنگ های مورد علاقه تان را بخوانید و همراه با ریتم آن بازی های انگشتی انجام دهید.
بازی های انگشتی در زمان هایی که باید منتظر ماند، مانند ایستادن در صف، سوار شدن در اتوبوس، رانندگی در اتومبیل یا منتظر غذا روی میز صندلی ماندن، می تواند کمک کننده باشد. با آهنگ مورد علاقه ی خودتان برقصید و حرکت کنید. رقصیدن به کودکان کمک می کند تا خود کنترلی را تمرین کنند و به آنها کمک می کنند تا از بدن خود و دیگران آگاهی پیدا کنند. با آهنگ های تند، سریع برقصید، با آهنگ های آرام، آرام برقصید و سپس سعی کنید برعکس آن را انجام دهید.

خود کنترلی یک مهارت مهم برای کودکان است و باید آن را یاد بگیرند تا بتوانند موقع عصبانیت خودشان را کنترل کنند تا به چیزی ضربه نزنند یا یاد بگیرند که هنگام رفتن به حمام، از بازی کردن دست بردارند.

آموزش خود نظم بخشی به کودک

هنگام استفاده از این روش این نکات را در نظر بگیرید:

۱. آهنگ هایی پیدا کنید که برای تند راه رفتن یا رقصیدن مناسب باشد.

۲. به فرزندتان بگویید که به موسیقی گوش دهد – هنگامی که در حال پخش است بالا و پایین بپرند و برقصند و وقتی موسیقی قطع شد آن ها هم حرکت شان را متوقف کنند. اگر بتوانید به پشت برگردید طوری که کودکتان نبیند کی آهنگ قرار است قطع شود خیلی بهتر می شود.

۳. هر وقت کودکتان موفق شد تا از حرکت کردن بایستد، بهترین فرصت است تا به او جملاتی مانند ” ببین! تو هم می توانی خودت و کار هایی که می خواهی انجام بدهی را کنترل کنی ” را بگویید.

۴. آرام شدن پس انجام دادن فعالیت های نفس گیر، کار سختی است، پس بهتر است که موسیقی ای آرامتر و آهسته تر اجرا کنید تا کودکان بتوانند نفس خودشان را بالا بیاورند.

نقاشی حین موسیقی

در هنگام نوشتن یا نقاشی کردن به همراه موسیقی مهارت های حرکتی را تمرین کنید. وقتی گوش می دهید ، درباره آنچه می شنوید صحبت کنید. آیا این موسیقی آرام یا تند است؟ آیا آهنگ شاد است یا غمگین؟ کاری که انجام می دهید را طبق آهنگ شروع کنید یا متوقف کنید و تا جایی که می توانید سعی کنید با موسیقی خودتان را پیش ببرید.

لالایی و تکان تکان دادن کودکان

یک آهنگ ملایم بگذارید و عروسک مورد علاقه ی کودکتان را تکان دهید تا بخوابد. آرام یا روی نوک پا در اطراف اتاق راه بروید تا کودک از خواب بیدار نشود. سپس این بازی را به فرزندان خود بسپارید. با هم، وانمود کنید که خواب هستید وقتی موسیقی پخش می شود. ” بلند شوید ” و وقتی موسیقی قطع شد عروسک دیگری را امتحان کنید. موسیقی را روشن کنید و وانمود کنید که باز هم به خواب رفتید.

درام زدن

از یک درام استفاده کنید و یک ضرب موسیقی ایجاد کنید ( یک سبد لباس وارونه یا یک ظرف با یک قاشق چوبی فکر خوبی
است ). جاهایتان را عوض کنید و از ضرب های متفاوت برای زمانی که دارید راه می روید، روی نوک پا حرکت می کنید یا اطراف خانه بالا پایین می پرید، استفاده کنید. زمانی که هر کدام درام می زند حرکت کنید و هر زمان که درام متوقف شد شما هم حرکت تان را متوقف کنید.

مهارت خود تنظیمی در کودک
آهنگ الفبا یا آهنگ مورد علاقه کودکتان را اجرا کنید

از یک قاشق چوبی به عنوان چوب باتون ( چوبی رهبر ارکستر ) استفاده کنید. جاهایتان را با هم عوض کنید و به نوبت رهبر ریتم شوید و در حالی که با هم شعر می خوانید چوب را به صورت ریتم به عقب و جلو حرکت دهید. سعی کنید ریتم چوب باتون را دنبال کنید، هر وقت باتون تند حرکت کرد شما هم شعر را تند تر بخوانید، اگر ضرب باتون آرام شد، آرام تر بخوانید و هر وقت حرکت باتون متوقف شد شما هم خواندن را متوقف کنید.

بازی های خود نظم دهی را برای خودتان اختراع کنید.

بازی هایی که به کودکان کمک می کنند تا خود نظم دهی را تمرین کنند، اغلب از کودکان می خواهند که به نشانه های مختلف کاری را شروع کنند و متوقف شوند و گاهی برعکس آن را انجام دهند. می توانید از موسیقی به عنوان یک نشانه استفاده کنید تا فعالیت هایی که خودشان انتخاب کرده اند را شروع کنند، متوقف کنند، حتی می توانید این تمرین را با تا کردن لباس های شسته امتحان کنید ( وقتی جوراب قرمز دستم گرفتم بپر، هر وقت جوراب آبی دستم گرفتم سرت را لمس کن )، یا هنگام رانندگی در اتومبیل ( وقتی کلمه ای را می گویم که با ” ه ” شروع می شود، سر خودت را لمس کن، و وقتی کلمه ای را می گویم که با ” س ” شروع می شود شانه های خودت را لمس کن ).

قوانینی را به بازی های خود اضافه کنید تا با گذشت زمان آنها را چالش برانگیز تر کنید. از طریق بازی های سرگرم کننده و ساده مانند این بازی ها، می توانید به فرزندتان کمک کنید تا مهارت خود نظم دهی شان را بسازند و در نهایت به آنها کمک کنید تا مهارت های لازم برای مدیریت احساسات و رفتارهای خود و ارتباط برقرار کردن با دیگران را توسعه دهند.

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید