برای نوزاد شما امکان پذیر نیست که هر نوع ناراحتی در ناحیه چشمش را به شما توضیح دهد و شما را از وجود آن آگاه کند. از این رو باید مراقب او باشید تا هرگونه علائم احتمالی ورم چشم و پلک ها، قرمزی، ترشح و یا پارگی چشم را متوجه شوید. گاهی لازم است که تماس با پزشک متخصص کودک در سریع ترین زمان ممکن انجام شود تا او را از ناراحتی بیشتر یا هرگونه عارضه پنهان نجات دهد.

ورم چشم نوزاد

چه عواملی باعث تورم در چشم کودک می شود؟

هر زمان که کودک تان را با چشمان پف کرده و متورم دیدید نگران نباشید، زیرا این حالت معمولاً خود به خود از بین می رود. با این حال در برخی موارد اگر اقدامی صورت نگیرد ممکن است موضوع بدتر شود. ما فهرستی از عواملی را که باعث تورم چشم می شوند برایتان گردآوری کرده ایم:

۱) آلرژی (حساسیت)
اگر کودک شما در معرض تحریک کننده هایی مانند دود سیگار، گرده گل، حیوان خانگی و ذرات گرد و غبار باشد، امکان ابتلا به آلرژی وجود دارد. این گونه حساسیت ها معمولاً باعث بروز علائم معمولی مانند تورم و قرمزی پلک می شود که بعضی اوقات چشم کودک بیشتر حساس بوده و یک واکنش سریع به این مشکل دارد. از این رو مهم است که بدانیم اخیراً او در معرض چه چیزهایی بوده است.

۲) دندان در آوردن
از آنجا که اعصاب چشم ها و دندان ها به هم متصل هستند، دندان در آوردن می تواند باعث تورم چشم شود. لذا حتماً بعد از دندان در آوردن تورم چشم کودک را بررسی کنید.

۳) نیش پشه
نیش پشه نیز می تواند باعث تورم چشم ها شود. البته این نوع از تورم دردناک نیست بلکه فقط خارش دارد و می تواند تا ۱۰ روز در نوزاد ادامه یابد. این تورم عموماً به رنگ صورتی مایل به قرمز به نظر می رسد.

قرمزی پلک نوزاد

۴) صدمات
هرگونه آسیب جسمی به سر در نزدیکی چشم می تواند باعث تورم چشم، التهاب، قرمزی یا موارد دیگری از این دست شود. کودکان نوپا بیشتر مستعد صدمه دیدن هستند زیرا تقریباً همیشه در حال جنب و جوش اند. بعضی اوقات علی رغم چشمان متورم ممکن است هیچ دردی وجود نداشته باشد.

۵) گل مژه
گل مژه توده قرمز لطیفی است که می تواند در نزدیکی لبه پلک یا زیر آن ظاهر شده و از این طریق تورم ایجاد کند. طبق مطالعات در صورت ملتهب شدن فولیکول مژه این حالت ایجاد می شود. اکثر این برآمدگی ها دردناک هستند، اما به خودی خود و در طی چند روز از بین می روند. از طرف دیگر اگر یک غده تولید کننده چربی متورم شده و منجر به لخته شدن آن شود، ظهور گل مژه در نزدیکی پلک رخ می دهد.

۶) بلفاریت (پلک آماس)
پلک های ما شامل غدد روغنی و چرب است که بعضی اوقات می تواند مسدود یا ملتهب شود. این امر باعث ایجاد بلفاریت می شود که می تواند به ویژه صبح ها و پس از خواب شبانه رخ دهد. علائم آن شامل پوسته پوسته شدن روی مژه ها، تورم پلک ها، حساسیت پلک ها و خارش می باشد.

۷) التهاب ملتحمه چشم در نوزاد
بعضی اوقات کودک در بدو تولد مستعد ابتلا به عفونت است که ممکن است باعث ورم ملتحمه نوزاد شود. شایع ترین دلایل چنین شرایطی سوزاک، کلامیدیا یا تبخال است. علائم این مشکل تورم و ترشحات بیش از حد در چشم است.

قرمزی و التهاب پلک نوزاد

درمان های سطحی ورم چشم در نوزاد

عوامل زیادی می توانند باعث ایجاد تورم چشم شوند، مانند گرد و غبار، گرده گل و شیر خشک. در اینجا برخی از راهکارها برای کمک به شما در درمان تورم چشم ارائه شده است:

۱) کمپرس سرد
یک راه حل ساده برای تسکین تورم چشم استفاده از کمپرس سرد است. این کار را به مدت چند دقیقه روی چشم کودک خود انجام دهید تا به کاهش قرمزی و تورم کمک کند.

۲) چند قطره شیر مادر
تورم زیر چشم می تواند با شیر مادر از بین برود زیرا این ماده دارای خواص ضد باکتریایی است. برای درمان هرگونه سوزش، تورم و یا خارش می توانید چند قطره از شیرتان را روی چشم کودک خود بریزید.

۳) چشم ها را تمیز نگه دارید
برای جلوگیری از تورم چشم آن ها را با یک دستمال مرطوب و آب گرم تمیز کنید. اگر چشم کودک شما آلوده است، پاک کردن آن با یک پارچه تمیز و خنک به شما کمک می کند. شست و شوی موهای کودک را فراموش نکنید، زیرا ممکن است حاوی گرده یا شوره باشند که خود می تواند باعث سوزش چشم شود.

۴) هر هفته رختخواب او را بشویید
به منظور جلوگیری از تورم چشم ناشی از آلرژی ها لازم است به طور هفتگی رختخواب کودک خود را با آب داغ بشویید. توجه داشته باشید که باید از شوینده های ضد حساسیت و نرمال استفاده کرد. همیشه از تمیز بودن فرش موجود در اتاق کودک اطمینان حاصل کنید.

ورم چشم کودکان

چه موقع باید با پزشک تماس بگیرید

تورم خفیف و معلول به علل شناخته شده خطرناک نبوده و در خانه قابل درمان است. با این وجود در بسیاری موارد ممکن است کودک شما برای درمان مناسب و قطعی این مشکل به پزشک معالج نیاز داشته باشد. در موارد زیر بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید:

  • تورم شدید
    اگر نوزاد شما در یک یا هر دو چشم ورم شدیدی دارد که فروکش نمی کند با پزشک تماس بگیرید. به خصوص اگر چشم عفونی شده یا تقریباً بسته باشد.
  • تب
    تورم چشم ها همراه با تب، نشانگر عفونت است که باید سریعاً درمان شود.
  • علت ناشناخته
    اگر فرزند شما بدون هیچ دلیل مشخصی تورم مزمن چشم گرفته است، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا علت آن را تعیین کرده و معالجه مناسب را برای شما تجویز کند.
  • قرمزی بیش از حد
    اگر پلک قرمز و متورم است و با تلاش های مستمر شما نیز بهبود نمی یابد به پزشک مراجعه کنید.
  • درد و حساسیت
    اگر ناحیه آسیب دیده برای کودک شما دردناک و حساس است، حتماً با پزشک مشورت کنید که با کمک او و با درمان مناسب به تسکین بیانجامد.

بیشتر بخوانید: ۶ علت قرمزی چشم نوزاد

ضروری است که هوشیار باشید و علائم هشدار دهنده را رصد کنید، زیرا گاهی مساله می تواند جدی باشد. عفونت و تورم چشم می تواند به طور بالقوه تهدید کننده و خطرناک باشد و نیاز به کمک فوری پزشکی دارد.

هنگامی که از عوامل خاصی که باعث ایجاد ورم و التهاب در چشم نوزاد شما می شوند آگاهی یافتید، رسیدگی به آن باعث می شود مشکل وارد فاز حاد و بحرانی نشود.

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید