برای بچه ای که نه تنها هر روز بیشتر حرف می زند، بلکه جواب هم می دهد آماده اید؟ بعد از تولد دو سالگی فرزندتان، برای کشف و احساس دنیای اطراف، باید انتظار تغییرات چشمگیر فیزیکی، هوشی، اجتماعی و احساسی را در او داشته باشید. والدین می توانند با جهت دهی این تغییرات به وسیله ی فعالیت هایی خاص و طراحی شده و بازی با کودک دو ساله شان به او برای درک بهتر کارها، رفتار، افکار و احساساتشان کمک کنند.

دکتر Robert Myers روانشناس کودکان و نوجوانان، بنیان گذار مؤسسه ی پرورش کودک و استادیار رشته ی روانپزشکی و رفتار انسان در دانشگاه علوم پزشکی کالیفرنیا، می گوید: مرحله ی دو تا سه سالگی از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا در این مدت زبان در حال شکل گرفتن است.

آنها در این سن درک می کنند که موجودات مستقلی هستند و به شکلی پویا در حال کشف دنیای اطرافشان هستند. هر چیزی برای آنها جالب است. همه چیز جدید است. نقش صحیح والدین حمایت از آنها، تشویق آنها و فراهم کردن دسترسی به فعالیت هاییست که کودک را در کارهای پرورشی ماهر کند.

انواع بازی با کودک دو ساله
انواع بازی با کودک دو ساله

دکتر Roni Cohen Leiderman- رئیس مرکز Mailman Segal می گوید: همواره فعالیت ها را با میزان زیادی برهمکنش، زبان و بازی های خیال پردازانه ترکیب کنید. پرورش کودک تنها طی ارتباط والدین یا سرپرست کودکان با آنها انجام می شود.

آموزش انواع بازی با کودک دو ساله

با در نظر گرفتن این موضوعات، می توانید این فعالیت های سرگرم کننده را برای پرورش بهتر کودکتان امتحان کنید:

۱-وقت لباس پوشیدنه!

لوازم مورد نیاز: لباس های کهنه یا لباس مبدل

شرح فعالیت

دکتر مایرز می گوید:
لباس های قدیمی را از کمد بیرون بیاورید و اجازه دهید فزندتان با آنها بازی “لباس پوشیدن” کند. شما هم می توانید با او بازی کنید اما بهترین حالت بازی گروهی با دو یا سه کودک هم سن و سال خودش است.

مهارتی که با این فعالیت تقویت می شود: خلاقیت، قوه ی تخیل، مهارت های زبانی و رشد اجتماعی

۲-یه گفت و گوی کوچولو

لوازم مورد نیاز: عروسک پارچه ای نرم

شرح فعالیت

دکتر مایرز می گوید: یک عروسک به فرزندتان بدهید و او را تشویق کنید تا با آن صحبت کند، لباس تن آن کند و از آن مراقبت کند. با عروسک مثل یک کودک صحبت کنید و کودکتان را تشویق کنید تا همین کار را انجام دهد.

مهارتی که با این فعالیت تقویت می شود: مهارت های اجتماعی، زبانی و حرکتی خاص. خلاقیت و قوه ی تخیل.

بازی در خانه با کودک دو ساله

۳-قایم باشک با اسباب بازی

لوازم مورد نیاز: اسباب بازی

شرح فعالیت

در جایی از خانه یک اسباب باز را پنهان کنید و از کودکتان بخواهید تا آنرا پیدا کند. در جست و جو او را همراهی کنید، با کلماتی مثل “نزدیک شدی” و “دور شدی” به او سرنخ بدهید.

انواع دیگر: کودک از چراغ قوه برای پیدا کردن اسباب بازی استفاده کند. می توانید همزمان چند اسباب بازی را در مکان های مختلف خانه پنهان کنید.

مهارتی که با این فعالیت تقویت می شود: گوش دادن، حل مشکل، مهارت های اجتماعی و حافظه.

۴- سایمون میگه

شرح فعالیت

با دستور های ساده شروع کنید، مثلا: سایمون میگه شست پاتو بگیر.
سپس فعالیت های پیچیده تر ولی خنده دار بگویید، مثلا: سایمون میگه گوش چپت رو بگیر و بکش! حالا گوش راست!
فراموش نکنید که در پایان هر دستور عبارت “سایمون میگه” را استفاده کنید.

انواع دیگر: می توانید فرزندتان را به پریدن، جهیدن و گرفتن اشیاء تشویق کنید.

مهارتی که با این فعالیت تقویت می شود: قابلیت های حرکتی بیشتر، پیروی از دستورات و زبان پذیرش

۵- نامه داری!

لوازم مورد نیاز: جعبه کفش، نامه های تبلیغاتی

شرح فعالیت

دکتر لایدرمن می گوید: با جعبه ی کفش یا هر جعبه ی مقوایی دیگر یک صندوق پستی کوچک درست کنید و آنرا پر از نامه های تبلیغاتی کنید. با باز کردن صندوق و نامه ها، او نه تنها مهارت های حرکتی بهتری فرا میگیرد، بلکه با اینکار می توانید مفاهیم ابتدایی را به فرزندتان آموزش دهید. درباره ی تصاویر، رنگ ها و حروف صحبت کنید؛ به او کمک کنید تا آنها را بر اساس اندازه، شکل یا رنگ مرتب کند؛ یا آنها را بشمارد. می توانید دفتر پستی یا مغازه ای با کوپن تخفیف را شبیه سازی کنید و به این شکل بازی را خلاقانه تر کنید.

مهارتی که با این فعالیت تقویت می شود: افزایش درک نسبت به مفاهیم ابتدایی، مهارت های حرکتی خاص

بازی فکری با کودک دو ساله
نحوه بازی با کودک دو ساله

۶- سواری

لوازم مورد نیاز: حوله یا پتو

شرح فعالیت

کودکتان را روی حوله یا پتو بنشانید و با کشیدن پتو او را آرام دور خانه بچرخانید. وانمود کنید پتو یک قطار یا کشتی است که در ایستگاه های مختلف توقف می کند، مثلا باغ وحش یا هرجایی که تخیلتان شما را به آنجا می برد.

مهارتی که با این فعالیت تقویت می شود: تعادل، وانمود کردن

۷- جای بدنت

لوازم مورد نیاز: یک کاغذ نسبتا بزرگ، مداد شمعی

شرح فعالیت

از کودکتان بخواهید روی کاغذ دراز بکشد و هیچ حرکتی نکند تا شما دور تا دور بدن او را با مداد شمعی مشخص کنید. دکتر لایدرمن می گوید: چون در حین این فعالیت کودک شما باید بی حرکت باقی بماند، روی بدنش کنترل پیدا می کند.

می توانید وقتی بلند شد جای چشم ها یا دهان و بینی را هم مشخص کنید ولی اگر دوست داشت تا همه جای آن را رنگ کند هم مسئله ای نیست. چیزی را به او تحمیل نکنید، اجازه بدهید خودش را با آن سرگرم کند.

انواع دیگر: اگر فرزندتان نمی خواهد بی حرکت دراز بکشد او را مجبور نکنید. مثلا با خط کشیدن دور دست یا پای او یا حتی خودتان شروع کنید.

مهارتی که با این فعالیت تقویت می شود: احساس کنترل بدن خود، تشخیص اعضای بدن، مهارت های زبانی

۸- ایست! برو!

شرح فعالیت

دکتر لایدرمن می گوید:بازی هایی که در آنها شروع و توقف وجود دارد انجام دهید مثلا چراغ قرمز و سبز. افزایش کنترل و تسلط بر خود در نهایت باعث می شود تا کودکان بحث کردن و توافق کردن را یاد بگیرند و بدون اینکه از کوره در بروند مسائل و مشکلات را حل کنند.

مهارتی که با این فعالیت تقویت می شود: کنترل خود

۹- احساست چیه؟

لوازم مورد نیاز: تصویر حالات مختلف صورت که از مجله بریده شده، کاغذ و چسب ماتیکی

شرح فعالیت

از مجله های قدیمی چشم ها، بینی، مو و اعضای دیگر صورت را جدا کنید و آنها را با یک کاغذ گرد و سفید به کودکتان بدهید. او را تشویق کنید تا صورت های بامزه یا احمقانه درست کند. دکتر لایدرمن می گوید: در مورد آنها با کودکتان صحبت کنید و به او یاد بدهید چگونه آن ها را بچسباند اما خیلی دستوری صحبت نکنید. مثلا اینطور سؤال کنید: به نظرت اگه این تیکه ها رو بدون چسب رو کاغذ بذاریم، چه اتفاقی میوفته؟ عجیبه، چرا همه جای میز باید چسبی شده؟

دوران کودکی زمان یادگیری حقایق جدید و استفاده از آنها برای پیدا کردن قوانین حاکم است؛ پس به آنها در یافتن این قوانین کمک کنید.

انواع دیگر: اجازه دهید خودش قطعات را از مجلات پاره کند و بعد از چسباندن آنها، فضای خالی را با مدادشمعی رنگ کند.

مهارتی که با این فعالیت تقویت می شود: خلاقیت، زبان

۱۰- پاسکاری

لوازم مورد نیاز: لوله ی مخصوص بازی، توپ نرم

شرح فعالیت

هرکدام یک طرف لوله را بگیرید و با بلند کردن لوله، توپ را به سمت دیگر هدایت کنید. آقای Rachel Coley- یک کاردمانگر و نویسنده ی کتاب Simple Play: Easu Fun for Babies و مؤسس وبسایت CandDoKiddo.com – میگوید: ممکن است کمی سعی و خطا لازم باشد تا کوک شما به راحتی از پس آن بر بیاید ولی این بازی یک تمرین عالی برای مهارت های حرکتی و کار گروهی است.

مهارتی که با این فعالیت تقویت می شود: حرکت به موقع، درک رابطه ی علت و معلول، کار گروهی

۱۱-‌آهنگ مورد علاقتو بکش!

لوازم مورد نیاز: کاغذ، مداد شمعی

شرح فعالیت

درحالیکه یکی از آهنگ های مورد علاقه ی کودکتان را برای او می خوانید، سعی کنید اتفاقاتی که در شعر به آن اشاره می شود را نقاشی کنید.

مهارتی که با این فعالیت تقویت می شود: مهارت های زبانی، خلاقیت، توانایی داستان سرایی

چگونه با کودک دو ساله بازی کنیم

۱۲- تزئین جامدادی برای مداد شمعی ها

لوازم مورد نیاز: یک کیسه ی زیپ کیپ، چسب ماتیکی، گلوله های کوچک کاموایی، مداد شمعی

شرح فعالیت

سطح میز را با روزنامه بپوشانید و لوازم را در اختیار فرزندتان قرار دهید. به او بگویید تا سطح کیسه را کاملا به چسب آغشته کند و به او کمک کنید تا گلوله های کاموایی را به آن بچسباند. وقتی که کیسه خشک شد، به او بگویید تا مدادشمعی هایش را در آن بریزد. در موقعیت های مختلف کیسه را همراه خود ببرید و به او اجازه دهید تا چیزی که درست کرده به بقیه نشان دهد. با اینکار حتما برای خلاقیت بیشتر ذوق زده خواهد شد.

مهارتی که با این فعالیت تقویت می شود: مهارت های حرکتی، خلاقیت

1 نظر

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید