ایبوبروفن دارویی است که اگر سردرد، گردن درد، ورم یا سرماخوردگی داشته باشید از آن استفاده خواهید کرد. ایبوبروفن یک داروی بدون نسخه است که بخاطر توانایی که در کم کردن دمای بالای بدن و تسکین درد دارد بسیار استفاده می شود. اما آیا مصرف ایبوپروفن در دوران شیردهی بی خطر است؟ تاثیر ایبوپروفن بر شیر مادر چیست؟ آیا می تواند سلامتی کودک را به خطر بیندازد؟
این مقاله را بخوانید تا درباره مصرف ایبوپروفن در زمان شیردهی و مقدار دوز مناسب آن و پیشگیری هایی که باید انجام شود اطلاعات کسب کنید.

ایبوبروفن چیست؟

ایبوبروفن یک داروی ضد تورم غیر استروئیدی(NSAID) است که به کاهش درد، ورم و تب کمک می کند.این دارو تحت نام های تجاری معروفی به نام Advil , Mortin فروخته می شود. ایبوبروفن برای شرایطی مثل ورم مفاصل و دردهای شدید قائدگی نیز تجویز می شود.

آیا مصرف ایبوپروفن در دوران شیردهی مجاز است؟
آیا مصرف ایبوپروفن در دوران شیردهی مجاز است؟

ایبوبروفن بدون تجویز استفاده می شود و می توان آن را بدون نسخه برای معالجه دامنه وسیعی از مشکلات از کاهش تورم تنفسی در حین تب گرفته تا آرامبخش سردرد و تسکین درد دندان خریداری کرد. کاربرد زیاد و قابلیت دسترسی آسان به ایبوبروفن، آن را به یکی از داروهای اساسی برای تسکین درد تبدیل کرده است. لذا این موضوع باعث می شود که حداقل یک بار در طول دوره شیردهی تان از آن استفاده کنید. اما این مسئله ما را با سوال مهمی مواجه می کند.

آیا مصرف ایبوبروفن در دوران شیردهی بی خطر است؟

بله، مصرف ایبوپروفن در زمان شیردهی بی خطر است مشروط به این که تنگی نفس(آسم) یا زخم معده نداشته باشید.این دارو در لیست آکادمی طب کودکان آمریکا جزء داروهایی است که مناسب برای مادران شیرده است و هیچ ضرر شناخته شده ای بر سلامت کودک ندارد.

ایبوبروفن به این دلیل که پیوند پروتئینی قوی دارد و به آسانی وارد شیر مادر نمی شود اغلب بر داروهای دیگر ترجیح داده می شود. ایبوبروفن تنها داروی NSAID است که برای استفاده کودکان بی خطر است.

غلظت ایبوبروفن منتقل شده به شیر مادر

مطالعات نشان داده است که از چهار دوز ایبوبروفن هر کدام ۴۰۰ میلی گرم در روز(۱۶۰۰ میلی گرم در روز) تنها کم تر از یک میلی گرم وارد شیر مادر می شود. تاثیر ایبوپروفن بر شیر مادر در مقابل دوز استفاده شده بسیار ناچیز است .اما در برخی از داروها حتی مقدارکمی از دارو نیز در شیر مادر میتواند باعث نگرانی شود.

آیا ایبوبروفن عوارض جانبی بر روی کودکان شیرخواره دارد؟

بسیار غیر محتمل است که ایبوبروفن اثرات جانبی روی کودک داشته باشد چون مقدار دارویی که وارد شیر مادر می شود بسیار کم است. تحقیقات نشان داده است که وابستگی شدید ایبوبروفن به پروتئین های پلاسمای خون توانایی آن در چسبیدن به پروتئین های شیر را کاهش می دهد. ۹۹ درصد آن زنجیره پروتئینی است و در داخل خون باقی می ماند و تنها درصد بسیار ناچیزی وارد شیر مادر می شود.
این دارو حتی اگر عوارض جانبی داشته باشد عموما مشابه آثاری خواهد بود که در اثر مصرف مستقیم ایبوبروفن توسط کودک ممکن است ایجاد شود.

آثار جانبی معمول عبارتند از:

  •  تهوع
  •  خواب آلودگی
  •  سردرد
  •  سوزش معده
  •  اسهال
  •  نفخ

آثار جانبی شدید می توانند شامل موارد زیر باشند:

  •  استفراغ
  •  فشار خون بالا
  •  تب
  •  معده درد شدید
  •  ایجاد جوش روی بدن
  •  خواب آلودگی و رخوت شدید
  •  خون در ادرار
  •  سخت شدن تنفس

آثار جانبی شدید نادرند و درصورت استفاده بیش از حد دارو ایجاد می شوند. آکادمی پزشکان خانواده آمریکا اعلام کرده است که آثار جانبی شدید در اثر مصرف طولانی مدت مادر از ایبوبروفن به وجود می آید. مطمئن شوید که تنها مقدار تجویز شده از دارو را استفاده کنید.

آیا مصرف ایبوپروفن در دوران شیردهی مجاز است؟
آیا مصرف ایبوپروفن در دوران شیردهی مجاز است؟

چه مقدار از ایبوبروفن برای مادران شیرده بی خطر است؟

حداکثر دوز مصرف ایبوپروفن در دوران شیردهی بستگی به این دارد که آیا نوع بدون نسخه آن را خریداری کرده اید یا نوعی که توسط پزشک تجویز شده است.
ایبوبروفن بدون نسخه:

اگر شما ایبوبروفن بدون نسخه دارید پس دوز دارو احتمالا ۲۰۰ میلی گرم در قرص است. شما در هر ۴ تا ۶ ساعت می توانید حداکثر ۲ قرص ۲۰۰ میلی گرمی مصرف کنید.اگر دو قرص را در یک زمان مصرف کردید یک فاصله ۶ ساعتی تا مصرف بعدی بیندازید. حداکثر مقدار ایبوبروفن برای بزرگسالان ۱۲۰۰ میلی گرم در هر ۲۴ ساعت است که بیشتر از ۶ قرص ۲۰۰ میلی گرمی در هر روز نیست.

هم چنین برچسب آن را برای اطلاع از حداکثر دوز مصرفی دارو که توسط شرکت تولید کننده پیشنهاد شده است چک کنید. بهتر است مصرف دارو را تا ۱۲۰۰ میلی گرم در روز کاهش دهید تا کمتر از ۱ میلی گرم ایبوبروفن وارد شیر مادر شود و به سلامت کودک آسیب نرساند.

ایبوبروفن تجویزی:

قرص های تجویز شده توسط دکتر احتمالا شامل ۲۰۰ تا ۸۰۰ میلی گرم ایبوبروفن است.میزان دوز کاملا بستگی به توصیه پزشک دارد. حداکثر میزان مصرف ایبوبروفن تجویزی ۳۲۰۰ میلی گرم در روز است که شامل حداکثر ۴ قرص ۸۰۰ میلی گرمی در هر روز است.

پزشکان معمولا دوز بالایی از ایبوبروفن را برای مادران شیرده تجویز نمی کنند و می تواند تا حداکثر ۱۶۰۰ تا ۲۴۰۰ میلی گرم در روز باشد.حتی ممکن است نوع دیر پخش ایبوبروفن (slow-release) برای شما تجویز شود که باید دو بار در روز و با فاصله زمانی ۱۰ تا ۱۲ ساعت مصرف شود.

اگر از ایبوبروفن تجویزی استفاده می کنید باید بدانید که احتمال اوردوز کردن (مصرف بیش از حد دارو) با آن بسیار کم است. از مصرف ایبوپروفن در دوران شیردهی بدون نسخه بپرهیزید اما اگر مجبورید که از آن استفاده کنید در حدود توصیه شده مصرف کنید. اگر دارو تسکین مورد انتظار شما را ایجاد نکرد برای استفاده از نوع دیگری دارو با پزشک خود مشورت کنید.

چه زمانی مادر شیرده باید از مصرف ایبوبروفن خودداری کند؟

در صورتی که مشکلات زیر را دارید از مصرف ایبوبروفن بدون موافقت پزشک خودداری کنید:

  •  شما و کودکتان در حال مصرف داروی NSAID دیگر یا داروهای دیگری مثل استامینوفن(پاراکتاسول)باشید.این دارو ها اثرات مشابهی با ایبوبروفن دارند و برای جلوگیری از اوردوز(مصرف بیش از حد دارو) نباید با هم مصرف شوند.
  • شما یا کودکتان مشکلات قلبی یا کلیوی داشته باشید. ایبوبروفن به کلیه ها فشار می آورد و نیز می تواند باعث افزایش فشارخون شود که قلب را تحت تاثیر قرار می دهد.
  • شما یا کودکتان زخم معده داشته باشید که مصرف ایبوبروفن می تواند موجب تشدید بیماری شود.
  • شما یا کودکتان آسم یا هر گونه مشکل آلرژیک دیگری داشته باشید
  • کودک رفلاکس معده یا بیماری معده و روده (GERD) داشته باشد.سوزش معده یکی از آثار جانبی مصرف ایبوبروفن است و کودکانی که به GERD مبتلااند نسبت به مصرف ایبوبروفن مادر حساستر اند.
  • کودک شما سابقه واکنش های آلرژیکی نسبت به داروها و غذاهای مصرفی مادر داشته باشد.

احتیاط کردن در هنگام مصرف دارو در به حداقل رساندن ریسک های مرتبط موثر است.

آیا مصرف ایبوپروفن در دوران شیردهی مجاز است؟
آیا مصرف ایبوپروفن در دوران شیردهی مجاز است؟

نکاتی برای مصرف ایبوپروفن در دوران شیردهی:

  •  از مصرف داروهای مختلف با هم خودداری کنید زیرا ایبوبروفن می تواند بخشی از داروهای دیگر نیز باشد برای مثال ایبوبروفن در داروهایی که برای سردرد و سرماخوردگی هستند وجود دارد لذا مصرف این داروها با هم می تواند باعث تجاوز از مقدار توصیه شده روزانه ایبوبروفن بشود.
  • بیشتر از ده روز از ایبوبروفن استفاده نکنید مگر این که پزشک بخاطر برخی دلایل آن را تجویز کرده باشد.
  • از مقدار لازم بیش تر مصرف نکنید. اگر پس از مصرف مقداری از ایبوبروفن احساس بهتر شدن کردید از مصرف بیشتر آن خودداری کنید. برای بهتر شدن از روش جایگزین دیگر مثل سونای آب گرم،مرهم تسکین درد و غیره همراه با داروها استفاده کنید تا احساس بهتری کنید و وابستگی تان به دارو کم شود.
  • در صورت مشاهده آثار جانبی در خود یا کودکتان مصرف دارو را قطع کنید و به پزشک مراجعه کنید.

آیا ایبوپروفن برای مادران شیرده، مضر است؟

ایبوبروفن یکی از بی خطر ترین داروهایی است که می توانید در زمان شیر دادن استفاده کنید. اما همچون داروهای دیگری که در زمان شیردهی استفاده می کنید، به مقدار دارویی که برای توصیه شده است توجه کنید تا از اثرات مخرب روی کودک جلوگیری شود. اگر نمی دانید یا شک دارید که ایبوبروفن بدون نسخه را چگونه مصرف کنید با پزشک مشورت کنید. مصرف ایبوبروفن در حدود مشخص شده و با احتیاط نسبت به آثار جانبی در زمان شیردهی بسیار مهم است.

[irp posts=”14139″ name=””]

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید