آیا روزه گرفتن برای بچه ام ضرری ندارد؟
هیچ جواب مشخصی وجود ندارد. علی رغم مطالعاتی که انجام شده هنوز هم مطمئن نیستیم که روزه گرفتن در بارداری برای شما و بچه تان ضرر دارد یا نه؟

اگر باردار هستید روزه گرفتن برای شما واجب نیست. شما می توانید بعدا هم روزه بگیرید که راهی برای جبران روزه های از دست داده است. اگر واقعا دلتان می خواهد روزه بگیرید، اگر احساس قوی بودن دارید و روند بارداری تان خوب پیش می رود برای شما و بچه ضرری ندارد.

روزه گرفتن در بارداری

اگر به حد کافی خوب نیستید که روزه بگیرید، یا در مورد سلامت خودتان و نوزادتان نگران هستید با دکتر زنان یا مامای خود صحبت کنید و قبل اینکه بخواهید روزه بگیرید یک چکاپ کلی انجام دهید.

اولین عامل این است که روزه گرفتن در چه زمانی اتفاق می افتد. اگر ماه رمضان در تابستان باشد یعنی هوا خیلی گرم و روزها طولانی است که ریسک بالایی از کم آبی بدن برای شما وجود دارد.

مطالعات مختلف در مورد روزه گرفتن در بارداری چه می گویند؟

بعضی از تحقیقات، تاثیر خیلی کمی بر روی نوزادان تازه متولد شده ای که مادرانشان در بارداری روزه گرفته بودند  را نشان می دهد. تحقیقات دیگر می گویند که این نوزادان بعد ها مشکلاتی در رابطه با سلامتی شان در زندگی پیدا می کنند یا شاید هم روزه گرفتن مادر در بارداری بر هوش نوزاد یا توانایی های آکادمیک او تاثیر داشته باشد.

در اینجا تحقیقاتی که تا به حال نظراتی در مورد روزه در بارداری بیان کرده است وجود دارد.
نمره آپگارد (روشی سریع و مطمئن در ارزیابی سلامت نوزاد در لحظه های ابتدایی تولد) نوزادانی که مادرانشان در بارداری روزه گرفته بودند با نوزادان دیگر که اینطور نبود فرقی نمی کرد.

روزه در بارداری ممکن است باعث شود که نوزاد وزن کمتری داشته باشد، به خصوص اگر روزه گرفتن مادر در سه ماهه اول بارداری اش باشد. اگرچه مطالعات دیگر تفاوتی در وزن نوزادانی که خیلی کوچک بودند پیدا کرده است.

بچه هایی که مادرانشان در بارداری یا زمان لقاح روزه گرفته اند ممکن است روند رشدشان آهسته تر باشد و لاغرتر باشند. اما با این حال این تفاوت بسیار کم است.

وقتی شما روزه می گیرید، تعادل شیمیایی در خون شما تغییر می کند اما این تغییرات ضرری برای شما و نوزادتان ندارد.

نگرانی هایی در مورد اینکه روزه گرفتن می تواند بر رشد خوب نوزاد در رحم تاثیر بگذارد یا به زایمان زودرس منجر شود وجود دارد. بعضی از مطالعات می گویند که اکثر نوزادانی که زودتر از موعد دنیا می آیند مادرانشان در ماه رمضان روزه گرفته بودند.

روزه زن باردار

چطور با روزه گرفتن کنار بیاییم؟

اگر وزن و شیوه ی زندگی شما به طور کلی سالم و سلامت است بهتر می توانید با روزه گرفتن کنار بیایید. نوزادتان به مواد مغذی بدن شما احتیاج دارد و اگر بدن شما ذخیره کافی انرژی داشته باشد، روزه گرفتن شما تاثیر کمی بر او دارد.
اینکه چطور بدن شما روزه را تحمل کند بستگی دارد به :

– سلامت عمومی بدن شما قبل اینکه باردار شوید.
– مرحله ی بارداری شما.
– طول زمانی که در مدت یک روز روزه هستید.
روزه گرفتن در تابستان به نسبت زمستان برای شما سخت تر خواهد بود چون روزها طولانی است و دما بالاتر است.

زنان دیگر چه کار کنند؟

طبق نظر بعضی از مطالعات سه چهارم زنان باردار مسلمان کل دنیا تصمیم می گیرند که روزه بگیرند. اما هر کسی دیدگاه خاص خودش را به ماه رمضان دارد.

اما نظر اکثریت بر این است که اگر به حد کافی سلامت هستید که بتوانید روزه بگیرید باید روزه بگیرید. اما اگر حالتان خوب نیست می توانید نگیرید. شما نباید در صورتیکه حالتان خوب نبود روزه بگیرید و این موضوع را نباید را نادیده بگیرید. همچنین اگر می ترسید که روزه گرفتن برای نوزادتان مضر باشد، این کار را نکنید.

فقط خودتان می توانید قضاوت کنید که چقدر حالتان برای روزه گرفتن خوب است و تصمیم درست چیست؟ با خانواده ، ماما و دکترتان و مرجع تقلید خود صحبت کنید که به شما کمک کند گزینه مناسب را بیابید.

روزه داری در بارداری

چطور باید برای روزه گرفتن آماده شوم؟

برنامه ای را برای یک روزه راحت در ماه رمضان بچینید.
با ماما صحبت کنید که سلامت شما و هر مشکل دیگری که در معرض اش هستید را چک کند مشکلاتی مثل دیابت بارداری و کم خونی. احتمالا شما به چکاپ مداوم در طول بارداری نیاز دارید تا سطح قند خون شما بررسی شود.

اگر باردار هستید و دیابت هم دارید روزه گرفتن توصیه نمی شود. اگر مقدار زیادی نوشیدنی های کافئین دار مصرف می کنید مثل قهوه و چای و نوشابه این عادت را ترک کنید چون روزه باعث سردرد برای شما می شود.

وقتی باردار هستید نباید روزانه بیش از ۲۰۰ میلی گرم کافئین مصرف کنید که در واقع به اندازه ۲ فنجان قهوه فوری است. هم چنین به یاد داشته باشید که شکلات و چای سبز هم دارای مقدار کمی کافئین است.

از مدیر خود بخواهید که در طول ماه رمضان کار شما را مدیریت کند یا ساعت کاری شما را کم کند یا ساعات استراحت بیشتری در طول روز به شما بدهد.

پزشک ماما و متخصص تغذیه می توانند به شما کمک کنند که نیازهای تغذیه ای خود را بدانید. یک دفترچه غذایی داشته باشید تا بدانید چه چیزهایی خورده و نوشیده اید. تمام ماموریت ها و خریدهای خود را زودتر از اینکه ماه رمضان شروع شود انجام دهید.

باید مراقب چه علائم هشدار دهنده ای باشیم؟

با پزشک خود خیلی زود تماس بگیرید اگر :
– به اندازه ی کافی وزن کم یا زیاد نکرده اید. به احتمال زیاد شما در دوره ی جنینی وزن اضافه نکرده اید. بنابراین سعی کنید وقتی روزه هستید به طور متناوب در خانه وزن اضافه کنید.

– اغلب تشنه هستید یا مقدار ادرارتان کم شده است یا رنگ آن تیره شده است نشانه کم آبی شدید در بدن شماست که مستعد عفونت های بیماری و مشکلات دیگری می شوید.
– سردرد یا دردهای دیگرتان شدید تر شود یا تب کنید.
– حالت تهوع داشته باشید یا استفراغ کنید.

روزه گرفتن در بارداری ضرر دارد

باید خیلی سریع با دکترتان تماس بگیرید اگر :

  • در حرکات نوزادتان تغییراتی قابل توجه احساس کنید مثل اینکه نوزادتان در شکمتان تکان نخورد یا نچرخد.
    همانند توجه به درد ها، به انقباضات هم توجه کنید چون می تواند نشانه هایی از زایمان زودرس باشد.
  • احساس سرگیجه، غش، ضعف، گیجی و یا خستگی حتی بعد از یک استراحت عالی و کامل دارید. در این شرایط خیلی زود، روزه خود را باز کرده و آبی که دارای شکر و نمک باشد بنوشید یا سرم خوراکی مصرف کنید همانند دیورالیت و با پزشک خود تماس بگیرید.
  • آرام بمانید و از موقعیت های استرس زا اجتناب بورزید. تغییرات در زندگی روزمره ، فقدان آب و غذا و خوردن و نوشیدن در زمان های متفاوت می تواند باعث استرس شود. زنان بارداری که در طول ماه رمضان روزه می گرفتند سطح هورمون کورتیزول خون شان بیشتر از سایر زنان بارداری است که روزه نمی گیرند.
  • همه چیز را آسان بگیرید. اگر پیشنهاد کمک از دیگران داشتید آن را بپذیرید.
    حتی اگر خانواده و دوستانتان دیر به این فکر افتادند ، شما باید این ماه رمضان را با آرامش و زمان استراحت بیشتری بگذرانید.
  • از دوستان و خانواده تان که در طول بارداری روزه گرفته اند بخواهید نصیحت هایی در این مورد به شما بدهند.
  • خونسرد باشید چون اگر به مرحله کم آبی شدید برسید برای خودتان و نوزادتان مضر می باشد.
  • برای روزتان برنامه بریزید بنابراین می توانید استراحت منظمی داشته باشید. سعی کنید مسیر های طولانی را پیاده نروید و یا اجسام سنگین بلند نکنید. کارهای خانه و کاری که شما را خسته می کند را کمتر انجام دهید.

بهترین راه برای بازکردن روزه چیست ؟

غذاهای سالم و متنوعی را انتخاب کنید و هنگام سحر و افطار مقدار زیادی نوشیدنی مصرف کنید. همچنین یک میان وعده ی سالم هنگام خواب داشته باشید. حتی اگر لازم است ساعت خود را برای سحر کوک کنید و این وعده مهم را از دست ندهید.

غذاهایی که انرژی را به آهستگی آزاد می کند انتخاب کنید. کربوهیدرات ها، انواع حبوبات و انواع دانه ها و غذاهای دارای فیبر بیشتر مثل سبزیجات و میوه های خشک به شما کمک می کند که بتوانید طاقت بیاورید. همچنین این ها مانع از یبوست می شود.
از غذا های دارای قند بالا که سطح قند خون شما را خیلی سریع بالا می برد بپرهیزید.
چون قند خون شما ممکن است خیلی زود بیفتد که باعث می شود احساس غش و سر گیجه داشته باشید.
همچنین به جای غذاهای پرچربی و غذاهای آماده از غذای سالم مثل سیب زمینی و نخود استفاده کنید.

ایا روزه گرفتن در بارداری ضرر دارد

حتماً غذاهایی که دارای پروتئین بالا هستند مثل انواع لوبیاها ، مغزها ، گوشت خوب پخته شده و تخم مرغ مصرف کنید. این مواد غذایی باعث رشد بهتر بچه شما می شود.

سعی کنید بین افطار تا سحر یک و نیم تا دو لیتر آب یا مایعات دیگر بنوشید. از نوشیدنی های کافئین دار مثل چای و قهوه بپرهیزید چون باعث می شود هنگام ادرار آب بیشتری از دست دهید. بنابراین اگر هوا گرم باشد دچار کم آبی شدید می شوید .

هنوز هم مطمئن نیستم که باید روزه بگیرم یا نه ؟ چکار کنم؟؟

در نهایت قبل اینکه شروع به روزه گرفتن کنید از مامای خود بخواهید که سلامت عمومی شما را چک کند. مراجع تقلید هم به شما توصیه کند که از توصیه های پزشکی برای روزه گرفتن کمک بگیرید. و در نهایت بعد از اینکه پزشک تایید کرد سلامت شما و نوزادتان با روزه به خطر نمی افتد، به طور امتحانی یکی دو روز روزه بگیرید تا ببینید حالتان چطور است و بعدش دوباره از دکتر یا ماما بخواهید که وضعیت عمومی سلامت شما را بررسی کند.

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید