به گفته یک مقام اداره محیط زیست رها کردن ماهی های قرمز خانگی در طبیعت، از جمله تالاب ها و رودخانه ها می تواند به گونه های بومی آسیب برساند و لذا باید از آن اجتناب کرد.

خانواده های ایرانی سفره هفت سین خود را با ماهی های قرمز در ایام نوروز تزئین می کنند.

از آنجا که ماهی برای مدت طولانی در یک تنگ یا مخزن آب محدود زنده نمی ماند، بسیاری از مردم تمایل دارند پس از تعطیلات دو هفته ای این ایام آنها را در آب های آزاد رها کنند، جایی که معتقدند ماهی قرمز آنجا می تواند زندگی بسیار طولانی تری داشته باشد.

با این حال اصغر مبارکی مدیر دفتر موزه های تاریخ طبیعی و منابع ژنتیکی می گوید چون ماهی های قرمز گونه ای تهاجمی به حساب می آیند، می توانند اکوسیستم های بومی را مختل کنند.

مضرات رها کردن ماهی قرمز در رودخانه

وی گفت: “با رها کردن ماهی های قرمز در دریاچه ها و تالاب ها، در اکثر موارد در واقع یک گونه غیربومی را در یک زیستگاه جدید رها می کنیم که این امر می تواند برای جانوران بومی مشکل ساز شود”.

این مقام مسئول توضیح داد: ماهی قرمز علی رغم تصور عامه مردم بسیار مقاوم بوده و قادر به تحمل شرایط سخت است زیرا به طور طبیعی در انواع مختلفی از زیستگاه ها زندگی می کند و از طیف گسترده ای از منابع تغذیه می نماید.

وی گفت: بنابراین آنها می توانند به سرعت با محیط جدید سازگار شوند و با گونه هایی که در آن زیستگاه زندگی می کنند تولید مثل نموده و رقیب آنها شوند.

مبارکی پیشنهاد کرد که ماهی های قرمز در ساختارهای شهری دست ساز مانند دریاچه های مصنوعی و حوض های پارک ها آزاد شوند.

این ماهی ها فقط در برخی از زیستگاه های خاص ایران یافت می شود. این ماهی های قرمز توزیع شده در ایام نوروز از محیط های طبیعی گرفته نمی شوند و به طور معمول از روشهای مصنوعی پرورش داده شده و در حوالی نوروز فروخته می شوند. پرورش این ماهی در ایران پدیده ای شایع است.

برخی از کارشناسان استدلال می کنند که در سفره های هفت سین ایرانیان علاوه بر هفت مورد نمادین که همه با حرف “س” آغاز می شوند فقط شمع، آینه و تخم مرغهای رنگی وجود داشته و موارد اضافی از جمله ماهی قرمز از فرهنگ های دیگر وام گرفته شده است. به عقیده برخی داشتن ماهی های قرمز در زمان تغییر سال از یک رسم چینی الهام گرفته شده است.

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید