تعجب می کنید که چگونه بعد از زایمان، همواره واژن بهبود می یابد؟ در اینجا به این که بعد از زایمان چه اتفاقی برای واژن می افتد پی می برید، از جمله این که آیا واژنِ شما به اندازه ی قبل از زایمان باز می گردد یا نه (البته در صورتی که شما یا همسرتان متوجه تغییر شوید). همانطور که مشتاقانه منتظر به دنیا آمدن نوزاد خود و به دنبالِ رشد و شکوفایی آن نوزادِ‌ کوچک هستید، طبیعی است که تعجب کنید به دنیا آوردن یک کودکِ چند پوندی (واحدِ وزن،‌ برابر با ۴۵۴ گرم) چگونه واژن شما را پس از زایمان تحت تاثیر قرار می دهد.

آیا در صورتی که زایمانِ واژینال (زایمان خود به خودی که بدون استفاده از دارو و نیاز به جراحت انجام می شود) دارید، واژنِ شما واقعا کشش کافی برای جا دادنِ سر نوزاد را دارد؟ آیا پرنیومِ شما (فاصله ی بین مقعد و آلت تناسلی) خودش منبسط می شود یا پاره می شود؟ یا پزشکِ‌ شما، اپیستومی ( یک برش که در پرنیوم ایجاد می شود تا اجازه دهد نوزاد خارج شود که این روزها به ندرت انجام می شود) را لازم می داند؟ همچنین چه مدت طول می کشد تا واژنِ شما پس از زایمان بهبود یابد؟

واژن زنان بعد از زایمان چه تغییراتی می کند؟
واژن زنان بعد از زایمان چه تغییراتی می کند؟

همانطور که عبور هر نوزاد و به دنیا آمدنِ آن ها متفاوت است، تمام زنان هم متفاوت هستند. اما دانستنِ آنچه باید انتظار داشته باشید و چگونگی پیش رفتنِ کارها، انشالله ذهن شما را آرام می کند.
بعد از همه موارد، به اندازه کافی موارد دیگری برای نگرانی دارید!

واژن برای زایمان چگونه ساخته شده است؟

اگرچه تصور کردنِ آن سخت است، اما کودک واقعا توانایی پیدا کردن راه خروجش از مجرا و خارج شدن از ورودیِ ‌واژن را دارد. بدنِ شما برای این کار ساخته شده است! در واقع از شروعِ بارداریِ شما، با آزاد کردن هورمون های بارداری، بدنِ شما برای این لحظه آماده می شود:

استروژن، جریان خون را به سمت چین خوردگی واژن افزایش می دهد به طوری که این بافت پیوندی کشسان در طولِ زایمان، همانطور که شما فشار وارد می کنید، قادر به گسترش و منبسط شدن است.
ریلکسن، به آرام شدنِ بدن تان کمک می کند و رباط ها و مفاصل در لگن تان را نرم می کند. بنابراین قادر به گسترش و ایجاد فضایی برای ورود بچه است.

کِشِش و منبسط شدنِ واژن در طول زایمان

این که چه قدر کِشِش واژن را تجربه می کنید، به متغیر هایی بستگی دارد، از جمله:
• اندازه نوزادِ شما
• ژنتیکِ شما
• اینکه در طول بارداری، تمرینات کفِ لگن را انجام داده اید یا نه، که عضلات تان را بعد از زایمان سفت کند.
• شرایطِ زایمان (اینکه چه مدت طول بکشد و یا اینکه از فورسپس (انبر جراحی) و یا از مکنده ی هوا استفاده شود)، برخی از رایج ترین عواملی هستند که می تواند بر روی همه چیز تاثیر بگذارد.
• چند زایمانِ دیگر قبل از آن انجام داده اید (به این معنا که چگونه ورودیِ واژن، در حال حاضر سفت شده و قبلا منبسط شده – هر زایمانی پس از زایمان دیگر، مقدار بیشتری باعث کشش و منبسط شدنِ واژن می شود.)

اگر زایمانِ واژینال دارید و پرنیوم پاره نمی شود:

بلافاصله بعد از زایمان می توانید انتظار درد و ناراحتی را داشته باشید. حتی اگر پرینیومِ شما در هنگامِ ورود نوزاد سالم بماند، این ناحیه همچنان منبسط و کبود شده می ماند.
اکثر زنان در این وضعیت حدود سه تا پنج هفته احساس ناراحتی و ناخوشایندی در واژینال دارند. (اگرچه می تواند بسته به نوع افراد متفاوت باشد). زمانی که سرفه یا عطسه می کنید، ممکن است درد بدتر شود و حتی ممکن است متوجه شوید که برای چند روز نشستن اذیت تان می کند – اما درد به مرور زمان از بین می رود.

اگر در حین زایمان، پرینیوم پاره نشود یا اپیزیتومی (جراحی و بریدن پرینیوم) نیاز باشد:

به علت پارگی یا انقباض (که معمولا نیاز به بخیه دارد) احساس درد و سوزش می کنید. بهبود زخم حدود هفت تا ده روز طول می کشد و ممکن است برای چند هفته آسیب پذیر باشد، بنابراین سعی کنید تا می توانید کارِ سنگین نکنید. اگر بخیه ها به راحتی بهبود پیدا کنند، باید انتظار داشته باشید که درد، طی شش هفته از بین برود. (اما دوباره می تواند بسته به آن کم و زیاد شود).

اگر سزارین باید انجام دهید:

اگرفشار زیادی وارد نکنید، نباید بعد از زایمان انتظاری از منبسط شدنِ ‌واژن داشته باشید. اگر،‌ با این حال، قبل از سزارین فشاری وارد کنید، نوزاد فشار زیادی بر پرینیوم، گردنه و تمام ناحیهِ واژن وارد می کند (همچنین پزشک شما متوجه می شود و پرینیوم را ماساژ می دهد تا به باز کردن مسیر کمک کند). بنابراین واژنِ شما ممکن است با فشارِ شما، منبسط شود – به خصوص اگر موفق به گرفتنِ بچه از سر شوید – و ممکن است کشش و ناراحتی های واژن را پس از زایمان تجربه کنید. اما اگر سرِ نوزاد نتواند از طریق ورودی واژن بیرون بیاید، منبسط شدن به حداقل باید برسد.

مهم نیست که زایمان چطور پیش می رود، پزشک به شما توصیه می کند تا شش هفته پس از زایمان به رابطه جنسی ادامه ندهید – هرچند ممکن است زودتر یا دیرتر از آن اجازه آن را بگیرید. همچنین تا زمانی که قرارِ شش هفته ای پس از زایمان تان با پزشک تمام شود و مشخص کند که کاملا بهبود یافته اید، باید از قرار دادن تامپون ( پنبه یا چیز دیگری که در مجرای بدن یا روی زخم قرار می دهند) خودداری کنید. انجامِ این کار قبل از بهبودیِ ناحیه واژن می تواند باعث عفونت شود.
در عین حال این نکات را رعایت کنید تا درد پس از زایمان را از بین ببرید.

آیا واژن شما پس از زایمان هم مثل قبل خواهد بود؟

سوالِ قاطعانه هر زنی که می خواهد بداند، ‌این است که (واژنِ‌من پس از زایمان هم مثل قبل خواهد شد؟). گرچه این، چیزی که دقیقا می خواهید بشنوید نیست، اما جواب این است که: نه کاملا، اما احتمالِ زیادی هم وجود دارد، زیرا واژن فقط قابلیت ارتجاعی شدن نیست که دارد بلکه توانایی منقبض شدن هم دارد.

با این وجود یک متخصص زنان یا ماما می تواند با انجام یک معاینه به شما بگوید که زایمانِ واژینال داشته اید اما شما هیچ گونه تفاوتی احساس نکنید. بسته به این که ورودی واژن چقدر منبسط شده و کشش یافته باشد، با صرف زمانِ کافی و تمرینات برای کفِ لگن، ممکن است به حالتی نزدیک به ساختار اصلی اش برگردد.

آیا همسرتان متوجه می شود؟ مگر اینکه یک آسیب جدی در زایمان را تجربه کرده باشید ( مانند پارگی درجه سه یا چهارِ واژن بیرونی)، اگر تفاوتی وجود داشته باشد، همسرتان بیشتر از یکی تفاوت ها را متوجه نمی شود. در واقع، برخی از زوجین متوجه می شوند که داشتنِ‌ یک فرزند باعث نزدیکی بیشتر آنها به یکدیگر می شود حتی از رابطه جنسی شان لذت بیشتری می برند.

واژن زنان بعد از زایمان چه تغییراتی می کند؟
واژن زنان بعد از زایمان چه تغییراتی می کند؟

برای داشتنِ واژن پس از زایمان چه کار می توانیم انجام دهیم؟

بهترین راه که می توانید برای دوباره به جای خود بازگشتنِ‌ واژن تان پس از زایمان انجام دهید، تمریناتِ ورزشی برای لگن (کِگِل) در دوران بارداری است تا بتوانید عضلات آن منطقه را سفت نگه دارید. ممکن است از ایجاد پارگی در طی زایمان نیز جلوگیری کند. همچنین این به عضلات کمک میکند تا پس از زایمان راحت تر سفت شوند. ماساژ پرنیل هم یک ماه قبل از زمانِ‌ مشخص شده می تواند کمک کند.

هنگامی که زایمان انجام شد، حرکاتِ کگل را در زمانی که بهتر شدید دوباره شروع کنید – این بهترین راه برای دوباره بدست آوردن واژن به شکل و اندازه ی قبل از زایمان است. حرکاتِ کگل، ماهیچه های کفِ لگن را تقویت می کند، به بی اختیاری ادرار پس از زایمان کمک میکند ( مشکلی در برخی زنان پس از زایمان است) و رابطه جنسی را لذت بخش تر می کند. (هنگامی که پزشک تان به شما اجازه دهد).

برای به دست آوردن نتیجه ی بهتر، حرکات کگل را سه بار در روز، هر بار پنج دقیقه در دوران بارداری و پس از زایمان انجام دهید. اگر بیش از حد سخت به نظر می رسد، هر زمان که وقت آن را دارید، انجام دهید – مانند زمانی که نشسته اید و به نوزادتان شیر می دهید، ایمیل هایتان را چک می کنید و سر میز نشسته اید. این تلاش برای خودِ ‌شما ارزش خواهد داشت.

اگر می خواهید این را کمی پیشرفته تر انجام دهید، ممکن است بخواهید دستگاه های ورزشی دوچرخه ای را امتحان کنید، دستگاه هایی که برای انجام حرکات کگل کمک می کنند، اما قبل از گرفتن و استفاده کردنِ ‌دستگاه ها،‌ با پزشک تان مشورت کنید.
مهم نیست که چه اقداماتی انجام می دهید، مطمئن باشید که واژن شما برای زایمان ساخته شده است و به مرور زمان به حالت اولیه خود باز می گردد.

پاسخ دهید

نظر خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید