یکی از مهم‌ترین نگرانی‌هایی که والدین هنگام برخورد با بی‌اشتهایی کودکان خود دارند، وزن نگرفتن طبیعی آنهاست و این یکی از سوالات شایع مادران به خصوص مادران جوان است که: وزن طبیعی نوزاد چقدر باید باشد؟

آیا وزن گرفتن طبیعی کودکان تعریف مشخصی دارد؟

بله، به‌طور معمول نوزادانی که به دنیا می‌آیند حدود ۳٫۵ کیلوگرم وزن دارند. بعد از گذشت یک سال، وزن این کودکان به ۱۰ کیلوگرم می‌رسد. یعنی کودکان در سال اول، ۶٫۵ کیلوگرم افزایش وزن دارند. در سال دوم از ۱۰ کیلوگرم به ۱۲٫۵ کیلوگرم می‌رسند. یعنی در سال دوم ۲٫۵ کیلوگرم به وزن‌شان اضافه می‌شود.

وزن طبیعی نوزاد چقدر باید باشد؟
وزن طبیعی نوزاد چقدر باید باشد؟

این نکته را باید یادآور شوم که رشد کودک در سال اول با سال دوم خیلی فرق می‌کند. به این شکل که وزن‌ گیری کودک در سال دوم، ماهی ۲۵۰ گرم است؛ یعنی یک کودک ۱۵ ماهه باید وزنی حدود ۱۰ کیلو و ۷۵۰ گرم داشته باشد. اگر والدین این نکته را بدانند دیگر جایی برای نگرانی به دلیل کم‌ وزن گرفتن کودکشان ندارند زیرا در سال دوم همه ‌وزنی که کودک اضافه می‌کند ۵/۲ کیلوگرم است.

در سه، چهار ماه اول پس از تولد وزن‌ گیری کودک سریع‌تر و از ۷۰۰ ،۸۰۰ گرم تا حتی ۱۰۰۰ گرم متغیر است اما در ۶ ماهه دوم این وزن‌گیری کم شده و به ماهی ۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم می‌رسد.

اینجا است که بعضی از مادران اشتباه می‌کنند و می‌گویند: «وقتی بچه بود وزنش بیشتر افزایش پیدا می‌کرد حالا چرا اینقدر کم شده است.» در حالی که این یک روند طبیعی است و جای نگرانی ندارد. البته دو دسته از کودکان هستند که با این وزن‌گیری طبیعی وزن نمی‌گیرند و نمی توان و نباید آنها را با وزن نرمال نوزاد سنجید.

دسته اول نوزادانی هستند که با وزن بالاتر از ۵/ ۳ کیلو به دنیا می‌آیند. این کودکان افزایش وزن بیشتری در طی رشدشان دارند . دسته دوم هم نوزادانی با وزن پایین هستند که وزن‌گیری آنها متناسب با جثه‌شان است و نباید انتظار داشت وزنشان مانند کودکان با وزن طبیعی افزایش پیدا کند.