خداوند متعال در آیه ی ۱۸۳ سوره ی بقره با رعایت وضعیت جسمانی و تحمل انسان ها روزه داری را برای همه کودکان و افرادی که به سن تکلیف رسیده اند واجب نموده است.

اما در عین حال در آیه ی ۱۸۵ سوره ی بقره، کسانی را که به دلیل بیماری و شرایط خاص جسمانی از روزه داری آسیب خواهند دید و یا گرفتار رنج و عذاب می شوند، از انجام این تکلیف شرعی و الهی معاف نموده است.

لذا دختران و پسرانی که به سن تکلیف نرسیده اند به خصوص آنهایی که از نظر جثه، کوچک و کم وزن هستند بهتر است روزه ی کامل نگیرند.

روزه کودکان

اما اگر مایلند در برنامه ی سحر و افطار شرکت کنند، می توان آن ها را تشویق کرد؛ چون در این ایام، گرمی حضور اعضای خانواده در کنار سفره ی سحر و افطار و محیط سرشار از معنویت، آن ها را به وجد خواهد آورد و خاطره ی شیرینی برایشان خواهد بود و شروع خوبی برای شرکت دادن آن ها در واجبات دینی است.

روزه داری در کودکان و نوجوانانی که به سن تکلیف رسیده و توان جسمی کامل دارند و به عبارت دیگر، وزن و قد متناسب با سن خود را دارند، بر اساس تکلیف دینی واجب است و باید آن را کامل بگیرند.

روزه مانع درس خواندن نمی شود. بهتر است دانش آموزان و دانشجویان درس خواندن را از صبح زود شروع کنند و ساعات آخر روز را برای استراحت بگذارنند.

در اینجا به نکاتی برای روزه داری کودکان اشاره می کنیم:
– از مصرف زیاد مواد قندی ساده (زولبیا و بامیه و انواع شیرینی‌جات) خصوصا در وعده ی سحری اجتناب نمایند، چون مصرف زیاد این مواد ابتدا سبب افزایش قند خون شده و در پی آن موجب افت قند خون می شود و توانایی یادگیری آن ها را در طول روز کاهش می دهد.

– چون حجم معده ی آن ها نسبت به بزرگسالان کوچک است، پس باید به حجم غذای مصرفی آن ها دقت نمود و تا جای ممکن وعده های غذایی آن ها را اضافه نمود. در این افراد یک افطار سبک و سپس گنجاندن وعده ی شام توصیه می شود.

– آنهایی که سال نخستی است که روزه می گیرند، به توجهات بیشتری نیاز دارند.

– رعایت تنوع و تعادل در استفاده از تمامی گروه های غذایی بسیار مهم و ضروری است و منابع خوب پروتئینی (انواع گوشت، ماهی و حبوبات) باید در برنامه ی غذایی آن ها گنجانده شود.

– مواد غذایی مقوی و پر انرژی مانند خرما و موز باید در برنامه غذایی آن ها باشد.

– از دریافت کافی گروه شیر و لبنیات در این افراد مطمئن شویم. (حداقل دو وعده در روز)

– در این دوران از مصرف انواع هله هوله ها و مواد غذایی کم ارزش که فقط پر کننده حجم معده هستند باید خودداری گردد.

– بعد از افطار براساس توصیه پزشک و متخصص تغذیه، از شربت ها و قرص های ویتامین مناسب سن دانش آموز استفاده نمایند تا نگرانی های والدین برای ایجاد کمبودهای تغذیه ای در این ماه برطرف شود.